Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2015. 12:33 >> 12:23
11

LGBT NVO TRAŽE

Zabraniti rad Partiji penzionera

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion pozvale su Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene pred Ustavnim sudom postupak za zabranu rada Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), zbog, kako navode, širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

 

U tim NVO napominju da je prema Zakonu o političkim partijama zabranjeno djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni, između ostalog, na kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda i izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.

Podsjećamo, da je predsjednik PUPI-ja Vojo Vuletić kazao je, povodom izbora simbola za “Akademsku šetnju ponosa” u Nikšiću, da treba spriječiti obesmišljavanje zvijezde petokrake i poručio onima koji je smatraju univerzalnim znakom da ih je, kako je kazao, uhvatilo istorijsko sljepilo.

U LGBT Forumu Progres i Hiperionu su tim povodom kazali da je PUPI osim iznošenja stava o upotrebi simbola Povorke ponosa u Nikšiću, otišla značajno dalje čime se, kako navode, opredijelila za ugrožavanje Ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda direktno izazivajući i podstičući mržnju prema LGBT osobama.

Partija udruženih penzionera i invalida, između ostalog, ocijenila je da mirno okupljanje LGBT osoba u Nikšiću treba shvatiti kao protivprirodan blud i da simbol tog okupljanja umjesto petokrake treba da bude crveni fenjer.

“Iako je ovaj politički subjekat trenutno marginalan njegovi javni istupi, invidualno i kroz udruživanje u šire političke saveze, otežavaju i onemogućavaju društveno prihvatanje LGBT osoba, što je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore, i podstiču dalju diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama”, navedeno je u saopštenju LGBT Foruma Progres i Hiperiona.

Ove NVO pozvale su dodatno Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore da javno reaguje povodom javnih istupa ove i drugih političkih partija, a koje, kako kažu, prevazilaze granice slobode izražavanja i suštinski zalaze u koncept ljudskih prava koji će zaštićen domaćim i međunarodnim standardima.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније