Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

30. 08. 2015. 13:39 >> 13:28

NAKON RATOVA

CG traži 61 nestalu osobu

Međunarodni dan nestalih, 30. avgust, obilježava se danas širom svijeta. Prema evidenciji Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, nakon oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije se potražuje 61 crnogorski državljanin. Najviše nestalih se potražuje na teritoriji Kosova i to 43 lica, u Bosni i Hercegovini 12 i Hrvatskoj šest.

 

Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih od 1998. - 1999. godine na Kosovu, "Crveni Božur", danas su organizovala konferenciju za novinare, kako bi na taj način obilježili današnji dan.

Ljubiša Filipović, predsjednik Udruženja "Crveni Božur", kazao je da hiljade i hiljade preživjelih žrtava danas žive u velikom siromaštvu i bez nade da će ikada doći do posmrtnih ostataka svojih najmilijih.

"Pouzdano znamo da mnogi roditelji neće ni dočekati da saznaju istinu o svojim najmilijima, a mnogi su i umrli samo sa jednom željom, željom za istinom", kazao je Filipović.

On je istakao da nikad nije imao ništa protiv toga da se otkriju sve masovne grobnice na Kosovu, kako albanske, tako i srpske.

"Ali albanske vlasti na Kosovu tvrde da tamo nikada nije bilo srpskih masovnih grobnica. Šta je sa masovnim grobnicama Klečka, Volujak, Mališevo, Dragodan, Radonjić jezero, Lapušnik, Likovac? Šta je sa masovnim grobnicama Košare-Belaćevac i Livaćko jezero? Šta je sa trgovinom organa, šta je sa preko 400 posmrtnih ostataka koji se već godinama nalaze u kapeli u Prištini", upitao je Filipović.

Zbog teškog materijalnog stanja raseljenih sa Kosova i Metohije koji se nalaze u Crnoj Gori, Udruženje "Crveni Božur" najavilo je da će ubrzo organizovati protest.

"Sredinom septembra ćemo početi proteste ispred Skupštine opštine Bar, kako bi se riješilo stambeno pitanje raseljenih sa Kosova. Ukoliko do rješenja ne dođe, doći ćemo u Podgoricu, i od Delegacije EU u CG zatražiti azil u neku od evropskih zemalja", istakao je Filipović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније