Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2015. 17:37 >> 17:26

DAN OPŠTINE

Žabljak: Za godinu dosta urađeno

Žabljak je svečano obilježio 17. Septembar, Dan opštine. Svečanoj sjednici su, pored odbornika, prisustvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, delegacija ambasade Slovenije, predstavnici državnih organa i opština.

Predsjednik Skupštine opštine, Vidoje Tomčić otvorio je sjednicu, podsjetivši na istorijski datum - 17. septembar 1943. godine.

"Po uzoru na svoje slavne pretke, partizanski oslobodioci su na današnji dan 17. septembra 1943. godine i definitivno porazili fašističkog okupatora i formirali slobodnu teritoriju. U toku Drugog svjetskog rata Žabljak je tri puta oslobađan od okupatora. U borbama za oslobođenje poginuo je 1 031 borac, a slobodu je životom platilo i 1 465 nedužnih žrtava fašističkog terora", kazao je Tomčić.

O urađenom između dva praznika govorio je predsjednik Opštine, Veselin Vukićević.

"U toku 2014. godine krenula je gradnja reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice koji će zajedno sa prečistačem otpadnih voda zaokružiti komunalnu infrastrukturu što je ovom gradu kao ekološkoj sredini veoma važno. Projekat vrijedan 2.180.000 eura partnerski finansiraju Vlada Republike Slovenije i Vlada Crne Gore. Završetak radova očekuje se do kraja oktobra ove godine. Time ćemo dobiti jedan savremeno opremljeni objekat, a na nama je da koristeći iskustva drugih nađemo najefikasniji način upravljanja i upotrebe. Pored ovoga, u toku su radovi na gradnji fudbalskog igrališta na Ravnom Žabljaku vrijedni 150.000 eura. Završetkom objekta, uz postojeću sportsku, dvoranu doći ćemo do ostvarenja jednog od ciljeva lokalne uprave razvoju sportskog turizma u Žabljaku", istakao je Vukićević.

On je naglasio da se značajna ulaganja realizuju preko NP Durmitor, gradi se restoran na Crnom jezeru i asfaltiran je put u kanjonu Sušice. Pronalaženjem investitora i početkom gradnje pilane na Njegovuđi rješava se i problem žabljačke drvoprerade, a kroz popravku puteva i izgradnju objekata vodosnabdijevanja, opština je poklonila značajnu pažnju poboljšanju uslova života u durmitorskim selima.

I predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović ima poštovanje za ono što je urađeno u Žabljaku.

"Hoću da iskažem poštovanje za sve što je uloženo između dva praznika i da konstatujem da je zaista uloženo ono što je unapredilo kvalitet infrastrukture i obezbijedilo valoruzaciju vrijednosti Žabljaka. Hoću da ponovim uvažavanje Vladi Slovenije za pomoć Žabljaku i ozbiljna ulaganja koja će se izvjesno je nastaviti kroz zajednički program i sa Opštinom i sa Vladom. Ubijeđen sam da je dominantna pomoć iz Slovenije način na koji će se podržati ono što su vrijednosti Žabljaka i ubijeđen sam da su ta ulaganja u održavanje kvaliteta životne sredine zaista najbolja ulaganja u Žabljak", kazao je Vujanović.

Nagrada "17. Septembar", najveće opštinsko priznanje dodijeljena je Gorskoj službi spasavanja u Žabljaku za ogromne zasluge u humanim akcijama.

Povodom 17. septembra delegacija Opštine i Udruženja antifašista položila je vijenac na spomenik palih boraca u Žabljaku, a mladi Žabljaka priredili su sportska nadmetanja.

Senka Popović, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније