Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Đurović, Radio CG

29. 10. 2015. 17:50 >> 17:38

GOLUBOVCI I TUZI

Različito o opštinskoj samostalnosti

Gradske opštine Golubovci i Tuzi novim odlukama Skupštine Crne Gore očekuju nova ovlašćenja na putu za veću samostalnost. Te gradske opštine na nezavisnost gledaju različito. Dok u Tuzima očekuju što skorije da im se to pitanje riješi, u Gradskoj opštini Golubovci smatraju da time ne bi postigli veću razvijenost tog kraja nego što to mogu postići sada zajedno sa Glavnim gradom.

Gradska opština Golubovci nastavlja da se razvija punim intezitetom kao i prethodnih godina. Utrošeno je preko 360 hiljada eura za izgradnju saobraćajnica, a za održavanje postojićih 100 hiljada eura. Ubrzo će početi i izgradnja završne faze zaobilaznice Golubovaca, čija je vrijednost 6 miliona eura.

Iako svojim radom, kada je u pitanju samoodrživost, Gradska opština Golubovci prednjači u odnosu na sve sredine, za naš Radio, predsjednik te lokalne samouprave, Dušan Radonjić, kaže da, prema njegovom mišljenju, taj model proširenja zakonskih ovlašćenja i kompletno generalno ingerencija i autonomija Gradskih opština ne podrazumijeva samo održivost, već je to jedan prelazni oblik na putu ka samoodrživosti.

"Mislim da je to dobar korak, odnosno međukorak između gradske opštine i buduće punopravne opštine. Mislim da je to jedno srećno zakonsko rješenje u ovom trenutku. Generalno mislim da je Gradska opština Golubovci odnosno područje Zete, možda u smislu samoodrživosti da prednjači u odnosu na sve sredine Crne Gore koje su tražile tu lokalnu samostalnost, odnosno sticanje svojstva lokalnih uprava, ali opet mislim generalno da imamo sjutra tu rekao bih jednu faktičku nezavisnost mislim da ne bi bili u stanju da u potpunosti poboljšamo kvalitet usluga koji trenutno nudimo. Mislim da na ovaj način i ovim modelom dobijamo dosta i dobijamo mogućnost da, ajde da kažem, krenemo u obučavanje kadra kako bi sjutra spremno dočekali dodatno povećanje autonomije", kazao je Radonjić.

Nakon što su krajem ljeta premijer Milo Đukanović i predsjednik Nove Demokratske snage FORC-a Naziv Cungu potpisali aneks koalicionog sporazuma o postizbornoj saradnji DPS-a i FORCE u cilju pripremanja zakonskih akata za formiranje samostalne opštine Tuzi, nastavljeni su razgovori o tom veoma značajnom pitanju.

Sa predstavnicima te gradske opštine nedavno je na tu temu razgovarao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji je kazao da njegova partija daje punu podršku predstavnicima albanskih partija za ostvarivanje ustavnih prava na lokalnu samoupravu.

"Ono što mogu istaći je da su naši predstavnici naišli na razumijevanje predsjednika skupštine ,te da će najvjerovatnije u toku redovnog zasijedanja biti predložene izmjene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore,zakona o lokalnoj samoupravi,zakona o finansiranju lokalnih samouprava ,kao i zakona o Glavnom gradu. Vjerujemo da će ovi prijedlozi ,na kojima smo radili mi iz uprave Gradske opštine Tuzi naići na, da kažem, posršku poslanika u Skupštini Crne Gore ,te da ćemo u najskorije vrijeme imati i kvalitetniju Gradsku opštinu Tuzi sa više ingerencija", kazao je, za Radio CG, rukovodilac sektora za opšte i upravne poslove, finansije i društvene djelatnosti Emin Adžović.

A da je ta gradska opština samoodrživa pokazuju i brojni projekti koji su realizovani ne samo tokom ove, već i prethodnih godina. Tako, osim uređenih saobraćajnica, parkova svetiljki, pa sve do obezbjeđivanja vode i do najudaljenijeg sela, ta gradska opština postaje sve ugodnija za život.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније