Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 11. 2015. 18:15 >> 18:03

TRI VASPITNE JEDINICE

U tivatskom vrtiću Bambi upisano 627 djece

Javna predškolska ustanova (JPU) „Bambi“ u Tivtu funkcioniše kroz tri vaspitne jedinice, a u njoj je upisano 627 djece.

Iz Ministarstva prosvjete su pojasnili da su vaspitne jedinice Tivat, Donja Lastva i Radovići.

Oni su naveli da se program izvođenja vaspitno obrazovnog rada u Ustanovi sprovodi po primarnom programu u cjelodnevnom trajanju, za uzrast djece od navršene prve godine života do polaska u osnovnu školu.

„U školskoj 2015/16 godini upisano je 627 djece i to u vaspitnoj jedinici Tivat 419 raspoređenih u 13 vaspitno obrazovanih grupa, Donjoj Lastvi 180 djece u šest vaspitno-obrazovanih grupa i u vaspitnoj jedinici Radovići 28 djece ili jedna grupa predskolskog uzrasta“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Agenciji MINA.

Ta Ustanova, navodi se, posebno shvata važnost ranog razvoja i učenja.

”U skladu sa tim posebno se ističe podatak da obuhvat djece izrasta od tri do šest godina iznosi 90 odsto, što je uskladu sa međunarodnim standardima (Strategija Evropa 2020 kao jedan od postavljenih ciljeva ima da do 2020. godine 95 odsto djece uzrasta od tri godine do polaska u osnovnu školu treba da bude obuhvaćeno ranim vaspitanjem i obrazovanjem)”, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da se kao posebna vrijednost ističe razumijevanje da uslovi boravka, rada i treba da budu takvi da stvaraju sigurno i podsticajno okruženje za sveukupan razvoj djece.

„U skladu sa tim oni su značajno unaprijeđeni u prethodnom periodu. Naime, novi centralni objekat JPU „Bambi“ u Tivtu otvoren je u septembru 2013. godine”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Oni su dodali da JPU „Bambi“ Tivat baštini princip koji se odnosi na dostupnost kvalitetnih, pristupačnih objekata za brigu o djeci predškolskog uzrasta, tačnije od rođenja do početka obaveznog školovanja.

”Shodno tome, objekti su dobro opremljeni namještajem, radio-video i računarskom tehnikom. Jedinica Donja Lastva donacijom Savjeta roditelja i kompanije Porto Montenegro opremila je radnu sobu za jaslenu grupu, obnovila električne instalacije i bravariju. Donacijom „Luštica Development“ u vaspitnoj jedinici u Radanovićima dograđena je radna soba“, precizirali su iz Ministartva.

Naveli su da vaspitači u JPU „ Bambi“ kroz planirane programe, likovne, dramske, folklorne, horske, inovatorske sekcije rade sa djecom kako bi upoznali sa raznim sadržajima. Rad je, kako je pojašnjeno, organizovan da se poštuju potrebe sve djece.

”Dakle, rano učenje mora biti dostupno djeci iz svih grupa u crnogorskom društvu, bez obzira na region, etničku pripadnost, socio-ekonomski status i razvojne karakteristike”, poručili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, u JPU su istakli da u programe ranog učenja uključuju i djecu romske populacije.

Od školske 2012/13. godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo JPU „Bambi“ Tivat sprovodi Program „Pripremni vrtić za RE djecu“ tokom posljednje dvije sedmice juna.

„Namijenjen je djeci RE zajednice koja su stekla pravo na upis u osnovnu školu, a koja do sada nijesu bila obuhvaćena niti jednim sistemskim oblikom ili programom vaspitanja i obrazovanja. To znači da djeca nijesu pohađala vrtiće, niti bila uključena u neki drugi oblik vaspitno – obrazovnih aktivnosti", kazali su iz Ministarstva.

Cilj je, kako su naveli, podsticanje jezičkih znanja i vještina komunikacije, povećanje stepena socijalizacije među djecom u cilju pripreme za redovno školovanje.

Cjelokupna akcija, kako se dodaje, nije značajna samo za direktne korisnike, već za crnogorsko društvo u cjelini koje kroz ovakve i slične akcije radi na izgradnji i unapređivanju kapaciteta za integraciju ośetljivih grupa.

Iz resornog Ministartva su ukazali da JPU "Bambi" kroz ciljno planirane aktivnosti rade i na socijalizaciji i inkluziji djece sa smetnjama u razvoju.

Podrška je, kako se navodi, edukovan, ali i specijalizovan kadar koji organizuje individualni i grupni rad sa djecom koja imaju određene smetnje; savjetodavni rad sa roditeljima; konsultativno-instruktivni rad sa vaspitačima radi upućivanja na primjenu adekvatnih postupaka prema djeci sa smetnjama.

„Kroz razne programe koji se zasnivaju na takozvanim centrima interesovanja djeci je omogućeno više strukturisanog i ciljanog rada oblastima u kojima mogu da ispolje svoje sklonosti, kreativnost, inicijativu. Takođe, vaspitači usavršavaju nove sadržaje i aktivnosti u cilju što bolje organizovanog boravka djece u Ustanovi“, zaključili iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније