Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2015. 22:33 >> 22:34

NUMANOVIĆ OCIJENIO

Urađeno mnogo za integraciju Roma

Crna Gora je uradila mnogo po pitanju integracije Roma u društvo, posvećujući veliku pažnju njihovom obrazovanju, jer sa obrazovanim Romima najbolje se može riješiti njihova integracija, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, na okruglom stolu "Romi u Crnoj Gori - Crna Gora u Evropi", koji je danas održan u Bijelom Polju.

Numanović je istakao da je dodatna obaveza države da vodi računa o marginalizovanim grupama u društvu.

“Istraživanja pokazuju da su Romi najranjivija društvena grupa, zatim pripadnici LGBT zajednice, osobe sa invaliditetom, osobe zaražene HIV-om, žene i stara lica. Država nastoji da kroz zakonodavni i institucionalni okvir, te izradu strategija i akcionih planova ove grupe zaštiti, a bilo kakav vid diskriminiacije svede na minimum”, istakao je Numanović.

Studentkinja Filozofskog fakulteta, Fatima Naza, ocijenila je da je jedini ključ  za rješavanje problema siromaštva i nemaštine upravo obrazovanje. "Do sada u Crnoj Gori imamo 23 studenta koji su pokazali da se život Roma može promijeniti", kazala je Naza ističući da nikada nije kasno da se započne obrazovanje.

Na okruglom stolu predstavljen je i romsko-crnogorski rječnik osnovnih riječi koji će, uz romski bukvar, koji je izašao prije dvije godine, pomoći da pripadnici te manjinske populacije sačuvaju identitet.

"Očuvanje jezika nije ništa drugo no očuvanje kulturnog identiteta jednog naroda, a sa ovim rječnikom može se reći da su Romi u Crnoj Gori već očuvali svoj identitet, kulturu i jezik, što je veoma bitno kada se govori o jednom narodu", kazao je jedan od autora, Ljatif Demir, profesor romskog jezika, kulture i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније