Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 02. 2016. 13:16 >> 13:07
29

DNP PORUČUJE

Groblje za njemačke vojnike suluda ideja

Odluka Vlade Crne Gore da se u Golubovcima izradi groblje za poginule njemačke vojnike pokušaj je izjednačavanja fašizma i anti-fašizma, smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji (DNP).

Poručuju da se takav potez može tumačiti jedino u svjetlu globalnih tendencija pojedinih zemalja koje, kako smatraju u DNP-u, pokušavaju da zamagle rezultate i značaj pobjede progresivnih snaga čovječanstva u Drugom svjetskom ratu.

"I dok su groblja naših heroja i junaka koji su poginli za slobodu prepuštena zaboravu, a mnogi od njih uprkos tome što je prošlo više od sedam decenija od završetka Drugog svjetskog rata iako su položili živote u borbi za slobodu, nijesu dobili čak ni spomen obilježje, Vlada Crne Gore ulazi u projekat izgrađnje nacističkog groblja. Postavlja se pitanje pod kojom zastavom će biti otkriveni spomenici poginulim njemačkim vojnicima i da li to podrazumijeva i fašističku zastavu pod kojom su ginuli u pokušaju da osvoje tuđe teritorije", navodi se u saopštenju DNP-a, koje potpisuje portparol te partije, Milun Zogović.

Poziva Vladu da se, kako kažu, upozna sa stanjem u kojem se nalaze spomen oblježja žrtvama Veličkog pokolja, pokolja u Pivi...

"I svim drugim štratištima širom Crne Gore gdje su razularene fašističke horde u saradnji sa domaćim izdajnicima činili stravične zločine. I dok jedan zapušteni i od Vlade Crne Gore zaboravljeni mramor, sa gotovo izbrisanim slovima simbolizuje jedan od najvećih fašističkih zločina u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Crne Gore u kojem su za dva sata pripadnici ozologlašene fašističke SS Princ Eugen i Skenderbeg divizije zaklali ili žive u vatru bacili oko 500 djece , žena i staraca, a da spisak nedužnih žrtava još uvijek nije popisan naša Vlada vodi brigu o okupatorskim žrtvama", dodaje se u saopštenju Zogovića.

Vlada treba da se mane, kako ističu u DNP-u, globalno-političkih projekata koji imaju za cilj poništavanje tekovina Drugog svjetskog rata i da se ozbiljno posveti očuvanju antifašističke tradicije Crne Gore "kroz promjenu odnosa prema sjenima heroja i junaka koji su pali za slobodu u odbrani svijeta od najvećeg zla u njegovoj istoriji."

 

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније