Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

01. 04. 2016. 14:10 >> 13:58
1

ŠEGRT LJEKARIMA

Povećanje plata u granicama mogućnosti

Zarade u zdravstvu nedovoljne su u odnosu na težinu posla, poručio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt, ocjenivši da su plate povećane u granicama mogućnosti.

On je, govoreći o Zakonu o zaradama u javnom sektoru, kazao da ne želi da projektuje, već da, kako je objasnio, realizuje moguće.

"Nivo trenutnih zarada u zdravstvu je nedovoljan u odnosu na težinu posla. Ja razumijem nezadovoljstvo i podržavam ono što je u granici mogućeg", kazao je Šegrt na konferenciji za novinare.

On je, komentarišući dopis 20 doktora iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) predsjedniku države, Filipu Vujanoviću da ne potpiše Zakon kojim se predlaže da u svim oblastima javne potrošnje bude prosječno povećanje 5,5 odsto, naveo da je to bilo „malo neobično i hoću da vjerujem da to nema nikakve veze sa izbornom godinom“.

"Ne mogu da vjerujem da je zahtjev 20 ljekara bio zahtjev osam hiljada ljudi zaposlenih u zdravstvenom sistemu“, kazao je Šegrt.

On je rekao da su, u granici mogućeg, ostvarena najveća moguća povećanja, precizirajući da je prosječno povećanje plate svakog ljekara KCCG-a od 140 do 160 eura, a svaki ljekar u državi će na "suvu platu", imati 71 eura više. „Povećanje nije beznačajno i besmisleno i značajno će koristiti“, ocijenio je Šegrt.

On je, uz razumijevanje da nikad nije dovoljno kada su u pitanju materijalna sredstva, kazao ljekarima da se radi u granici mogućeg.

Šegrt je ukazao da su koeficijenti egzaktni, precizirajući da je prosječna februarska plata bez očekivanog povećanja u KCCG-u za subspecijalistu iznosila neto 623 eura, a "ono što je taj ljekar ponio kući" bilo je oko hiljadu i 264 eura.

On je pojasnio da je prosječna februarska plata specijaliste u toj ustanovi bez dodataka oko 581 eura, a prosječna njihova plata bila je oko hiljadu eura.

"Subspecijalista prima 203 odsto više nego što je suva procjena po cijeni rada i koeficijenta“, naveo je Šegrt, objašnjavajući da se povećanjem osnovnog koeficijenta povećavaju i svi drugi učinci koji čine ukupnu zaradu.

On je, govoreći o 50 najvećih plata u KCCG-u, ukazao da je najveća od njih za februar dvije hiljade i 250 eura, a 50. plata bila je oko hiljadu i 320 eura. Šegrt je objasnio su zahtjevi ljekara bili da se postojeći koeficijent uveća za 110 odsto. „Pa da ljekar ovu suvu platu u KCCG-u specijalista dobija sa koeficijentom od 17, a subspecijalista sa koeficijentom od 19“.

On je objasnio da bi, u tom slučaju, prosječna suva plata specijaliste u KCCG-u bi bila hiljadu 220 eura, a, kako je dodao Šegrt, kući bi nosili bilo bi dvije hiljade i 800 eura. On je naveo da bi prosječna plata ljekara subspecijaliste, prema tim koeficijentima, bila 1.308 eura, a kući bi nosili četiri hiljade i 200 eura.

Šegrt smatra da su trenutna povećanja pristojna i kazao da će potpisati Kolektivni ugovor sa Sindikatom.„To povećanje željno iščekuje osam hiljada zaposlenih u zdravstvu“.

On je precizirao da je ove godine ukupno za plate u zdravstvenom sistemu izdvojeno 87 miliona i 560 hiljada EUR, u odnosu na prošlu godinu kada je u tu svrhu izdvojeno oko pet miliona eura manje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније