Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2016. 16:24 >> 20:15

POZDRAVILI NOVI STAV

MUP čeka pismenu saglasnost Agencije

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozdravilo je, kako navode, novi stav Agencije za civilno vazduhoplovstvo, da Avio-helikopterska jedinica može da prevozi povrijeđene i bolesne i na taj način radi u opštem interesu crnogorskih građana. MUP ipak poziva Agenciju za civilno vazduhoplovstvo da im pošalje pismenu saglasnost za obavljanje HEMS letova.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje može besplatno da pruži hitnu medicinsku pomoć helikopterima (HEMS letovi), a nakon što je iz MUP-a juče saopšteno da obustavljaju tu vrstu letova.

"Pozdravljamo i to što su sada, uprkos osporavanju na sastancima koji su prethodili jučerašnjem saopštenju MUP-a, uvažili Zakon o zaštiti i spašavanju i pozivaju se na njega", saopšteno je iz MUP-a.

Navode da član 108 Zakona o zaštiti i spašavanju kaže da „prva medicinska pomoć obuhvata preduzimanje higijensko-epidemioloških mjera, ukazivanje prve medicinske pomoći standardnim i priručnim sredstvima na mjestu povređivanja - obolijevanja, medicinsku trijažu povrijeđenih i oboljelih i transport do najbliže zdravstvene ustanove“.

„U ovom Zakonu se ne precizira da li je transport autom, helikopterom ili nekim drugim prevoznim sredstvom, ali je stav MUP-a uvijek bio da se ovaj akt mora uzeti u obzir prilikom tumačenja propisa koji defnišu vazdušni saobraćaj. Isticali smo da MUP mora biti servis građanima, da svoje kapacitete mora staviti na raspolaganje posebno za ovako osjetljiva pitanja kao što je spašavanje ljudskih života“, poručuju iz MUP-a.

U MUP-u tvrde da su se predstavnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo na sastancima sa službenicima MUP-a tokom aprila, striktno držali crnogorskih i evropskih zakona koji uređuju vazdušni saobraćaj i isticali da letove vezane za hitnu medicinsku pomoć helikopterom (HEMS) mogu da obavljaju pravna i fizička lica, ali ne i državni organi.

"Da bi se radili HEMS letovi potrebna je operativna licenca, koju MUP kao organ državne uprave, shodno zakonima, ne može da dobije", poručuju iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako poručuju, nije i ne želi da radi komercijalno.

„Nije nam želja bila da naplaćuje građanima usluge HEMS letova, niti je tražilo dozvolu za komercijalne letove, kako bi se mogao izvući zaključak iz pojašnjenja koja je Agencija poslala medijima, već samo želi da u hitnim slučajevima bude na usluzi građanima“, stoji u saopštenju MUP-a.

Pojašnjavaju da su traganje i spašavanje i prevoza bolesnika, medicinskog osoblja i medicinskih zaliha različite operacije.

„Naime, MUP, po tumačenju pravnih propisa Agencije, može da izvuče povrijeđenog iz planine/zemljotresa/poplavom pogođenog područja, ali ne može na primjer životno ugroženog pacijenta iz jedne medicinske ustanove da preveze u drugu“, navodi se u saopštenju.

MUP zahvaljuje na podršci njihovim naporima da dobiju dozvolu za prevoz bolesnih osoba, koju su iskazali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Sindikat zdravstva.

„Pozivamo Agenciju za civilno vazduhoplovstvo da Ministarstvu unutrašnjih poslova pošalje pismenu saglasnost za obavljanje HEMS letova. Javnost molimo za strpljenje i razumijevanje da Ministarstvo mora raditi u skladu sa zakonima i na taj način zaštiti svoje službenike i pilote od prekršajne i eventualne krivične odgovornosti“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније