Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 05. 2016. 18:33 >> 00:21
1

ZNAČAJAN JUBILEJ

Savez izviđača proslavio 60. rođendan

Savez izviđača Crne Gore (SiCG) ove godine proslavlja svoj 60. rođendan. Najveća omladinska organizacija u Crnoj Gori obilježila je taj značajni jubilej organizovanjem svečanog Zbora u Buljarici, koji je okupio preko 250 izviđača i planinki iz čitave Crne Gore.

Na Zboru Saveza izviđača Crne Gore, svi učesnici imali su priliku da prođu radionice Saveza, koje su imale različite teme: streličarstvo, streljaštvo, orjentacija, topografija, prva pomoć, liderstvo, komunikacija, kao i radionice Saveza radio–amatera, kancelarije za prevenciju narkomanije...

Na svečanom Zboru uručena su odlikovanja i priznanja pojedincima i organizacijama.

"Za najbolje Odrede u protekloj godini proglašeni su O.I. 'Dragan Cerović Gigo', O.I. 'Ratko Žarić', O.I. 'Straševina', S.Č. 'Grahovo' iz Nikšića, I.O. '24 Novembar' iz Bara, O.I. 'Gojko Kruška' sa Cetinja, O.I. 'Stara Varoš' iz Podgorice i O.I. 'Milan Perović' iz Andrijevice. Svi oni su dobili zvanje 'Odred Orlova'", sapšteno je iz SiCG.

Dodaje se da su Peko Vukadinović, Borislav Jovović, Marko Barović, Momčilo Zeković, Igor Ćirović, Andrej Ćirović, Marko Barović, Petar Vujović, Nikola Durutović, Dušan Masoničić, Petar Tomanović, Slobodan Tomanović, Mijat Božović, Vjera Božović, Darko Krivokapić, Vesna Vešović i Milorad Latković dobili odlikovanje "Srebrni lav SiCG", za izuzetan uspjeh u radu Saveza izviđača Crne Gore.

Takođe, priznanje "Zlatni lav SiCG" dobili su Dragan Adžić, Janoš Kato i Vesko Đurković, za izuzetan uspjeh za doprinos izvižačkoj organizaciji Crne Gore.

"Davne 1928. godine Tibor Sekelj, nikšićki gimnazijalac, osniva prvi izviđački steg u Crnoj Gori, koji je radio na teriotoriji Nikšića dugi vremenski period da bi u vihoru rata prestao sa radom, jer su njegovi članovi a posebno Dragan Cerović Gigo i Veljko Vlahović uveliko učestvovali u ratu. Nakon rata i ponovne gradnje zemlje, 1955. godine u Plavu se organizuje izviđački odred „Budo Tomović“, da bi kasnije na Vidrovanu kod Nikšića bila organizovana šumska škola za vođe odreda, koji su kasnije osnovali izviđače u Nikšiću, Podgorici, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju .... 01. Maj-a 1956. godine, predsjednik Republike Crne Gore, Blažo Jovanović uručuje zastavu Periši Vujoševiću koji je bio proglašen za starješinu Saveza izviđača Crne Gore.

Kroz 60 godina istorije mnoga imena gradila su Savez izviđača Crne Gore: Periša Vujošević, Božidar Backović, Vučeta Nedović, Momo Jovović, Mlađa Kovačević, Slobodan Kalezić, Vuko Darmanović, Dragan Milonjić, Rasenko Čađenović, Mensut Krpuljević, Vasiljka Bojić, Lazar Božović, Vojo Mijušković, Radovan Raco Mijanović, Miodrag Masoničić, Radojka Ljepavić, Momo Milić, Slobodan Labudović, Veselin Vujović,Biljana Klikovac, Predrag Savićević, Dejan Bojanić, Vesna Vešović. Mnogo truda i rada uloženo je da bi Savez se održao i radio u kontinuitetu sve ove godine.

Šezdeset godina kasnije, Savez izviđača Crne Gore postaje moderna organizacija koja se bavi omladinskim radom i omladinskom politikom, zaštitom životne sredine, organizacijom kampova i taborovanja za sve mlade ljude. Više od 1 700 članova ovog Saveza djeluje u 14 gradova Crne Gore i predstavljaju najbrojniju organizaciju koja je u svakom trenutku sprema da odgovori najvećim izazovima.

U programu Saveza izviđača Crne Gore predviđene su obavezne izviđačke škole, koje obuhvataju teme poput: šatorizacije, signalizacije, alpinima, prve pomoći, organizacije i bezbjednosti, život u prirodi, orjentacija, bivaci i taborovanja, pravila kampa, organizacija kampa, konarski poslovi, liderstvo, komunikacija, način prezentovanja i mnoge druge, izviđačka takmičenja i višeboji, susreti izviđača, društveno korisne akcije, rad na zaštiti životne sredine i edukacija najmlađih", podsjetili su iz SiCG.

Istakli su da je SiCG prepoznat kao organizacija koja djeluje u slučaju velikih kriznih situacija.

"Posebno se pamti njihovo zalaganje i pomoganje prilikom velikog zemljotresa 1979. godine, prilikom eksplozije na Viru kod Nikšića, velikih sniježnih padavina te poplava u regionu u Doboju i Obrenovcu", nagasli su iz SiCG.

Kako se navodu u saopštenju, Savez izviđača Crne Gore u proteklih pet godina je okupio više od 18 hiljada izviđača i planinki na svojim aktivnostima, organizovao preko 40 društveno korisnih aktivnosti, pet škola, veliku međunarodnu smotru Saveza izviđača Crne Gore u Baru, izviđačku Ligu, kao i niz drugih aktivnosti. Takođe su podsjetili da su šredstavnici izviđačkih jedinica Crne Gore posjetili 89 zemalja svijeta, na svim kontinetima.

"Kampovanja, ljetovanja, taborovanja, planinarske ture, noći pod zvijezdanim nebom, upoznavanje raznih kultura, prihvatanje razlika, upoznavanje prirodnog bogastva, glore i faune svoje zemlje, stasavanje u pravog lidera i odraslu osobu, samo su dio onoga čemu izviđači mogu da vas nauče", piše u saopštenju.

"Ako volite prirodu, šator, planinarenje, kampovanje, izviđači predstavljaju pravu stvar i pravi izbor", poručili su iz Saveza izviđača Crne Gore.

Savez zadovoljan radom, opravdali očekivanja

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Momčilo Zeković, na svečanom Zboru je poručio da je mnogo razloga za zadovoljstvo, jer su, kako je istakako, zajedničkim snagama uspjeli da sačuvaju njihovu organizaciju.

"Dobrota i pažnja je karakteristika svih izviđača. Govoreći o svim prethodnim godinama, zlatnom periodu izviđaštva, svim usponima, manjim penjanima ili padanjima zbog situacije u kojoj se nalazilo cjelokupno društvo, zbog ratova i tranzicija koje su usporavale naš rast, naše konekcije sa onima sa kojima smo gradili regionsku priču, pa sve do našeg novog početka 2006, povodom 50 godina postojanja, kad smo se na Glavi Zete ponovo sakupili i sa respektabilnim brojem od 350 učesnika opravdali naša htjenja", kazao je Zeković.

"Moramo pomenuti da smo samostalno u WOSM-u od Svjetske konferencije u Koreji 2008. i da kao Savez od tog trenutka krčimo dobru samostalnu skautsku priču u međunarodnim okvirima. Pomenućemo da se posljednjih godina sve aktivnosti ispunjavaju u skladu sa Planom i programom, izviđački viseboji,vodne izviđačke škole, novonastala izviđačke Liga, Zborovi, Susreti poletaraca i pčelica, logori odreda i Saveza, mnogo jednodnevnih aktivnosti kako izvidjačkih tako i pravih volonterskih, međunarodna saradnja i putovanja preko 250 naših izviđača van granica Crne Gore u poslednji 5 godina govore koliko smo uozbiljili naše aktivnosti i jednostavno i region nam postaje tijesan", dodao je Zeković na svečanom Zboru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније