Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

barinfo.me

28. 05. 2016. 16:50 >> 08:36
18

ROK ĐONLEŠAJ

Inaugurisan novi barski nadbiskup

Danas je u konkatedrali Svetog Petra Apostola U Baru, tokom svečane mise pred oko 700 vjernika iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, ustoličen je 64. po redu barski nadbiskup, Rok Đonlešaj (Rrok Gjonlleshaj).

Svetoj misi je prisustvovao veliki broj zvanica katoličke crkve, među kojima i apostolski nuncij za BiH i Crnu Goru Luigi Pezzuto, predstavnici Međunarodne biskupske konferencije "Sveti Ćirilo i Metodije", biskupi ili generalni vikari Dubrovnika, Skadra, Tirane, Prištine, Prizrena, Mostara, Kotora, ali i predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, te vjerski velikodostojnici Bara, paroh Radoman Mijailović i barski imam Mujdin Miljaimi.

Dosadašnji Barski nadbiskup, sada s titulom nadbiskup u miru, Zef Gaši, zahvalio je vjernoj pastvi na 18 godina zajedničkog života i rada, podsjetio da je dvije trećine vjernika Barske nadbiskupije u dijaspori, a samo jedna u zemlji matici, i, nakon čitanja papske bule na latinskom, crnogorskom i albanskom jeziku, simbolički predao nadbiskupski pastirski štap novom nadbiskupu Đonlešaju.

U Papskoj buli (dekretu) prenešen je apostolski blagoslov novom nadbiskupu, uz želju za zdravlje i ljubav.

"Budući da je stara stolica dragog Bara nakon ostavke cijenjenog brata Zefa Gašija salezijanca bila u svetom čekanju pastira, na tebe, dragi sine, mislili smo. Ti si stalnom marljivošću obavljao služenje župe i radio stanice 'Marija', svjedočeći posebno posvećenje i brigu o ispovjedanju jevanđelja, kao i iskustvo u upravljanju dobara. Zato se činiš nama u potpunosti prikladan za ovu dužnost“, stoji, pored ostalog, u buli Pape Franja.

U prvom obraćanju vjernicima, novi nadbiskup Đonlešaj je istakao "ljubav i spremnost na saradnju“.

"Poštovani predstavnici vjerske i državne vlasti u Crnoj Gori, imamo zajedničku odgovornost za sve stanovnike države da žive u miru i ljubavi, sporazumu i toleranciji, zajedničkom življenju i saradnji. U mom pastoralnom služenju nastojaću to postići i realizovati, jer to zaslužuju svi stanovnici Crne Gore. Molim se dragome Bogu da našu zajedničku saradnju, naš primjer dijaloga, uvide ljudi, da bi i oni živjeli zajedno u slozi i ljubavi, koja je u crnogorskom društvu karakterisana iz kulturnog bogatstva koje dolazi iz različitih naroda i kultura koje žive ovdje. Pluralizam vjera, jezika i tradicija i vrijednost života. Taj pluralizam ne dijeli nego obogaćuje naše društvo“, rekao je Đonlešaj.

On je dodao kako je imenovan i ustoličen u jednoj od najstarijih nadbiskupija „koji su vodili veliliki pastiri i koji su ostavili svijetle tragove u vjeri i istoriji“, pa „želim da vam uzvratim dajući zahvalnost, služenje i ljubav, i želim naglasiti otvorenost crkve u Barskoj nadbiskipiji za sve ljude, bez razlike“.   

Na kraju Svete mise podijeljeni su pokloni iz četiri župe za starog i novog nadbiskupa, a u ime Bara uručene su rukotvorene u maslinovom drvetu Filipa Jovovića. Posebnu notu svečanosti dali su orkestri i horovi iz Bara, Podgorice i Tuzi, ali i korišćenje drevnih crkvenih predmeta koji su vlasništvo Barske nadbiskupije, poput kaleža kojeg je 1857. austrijski nadvojvoda Maksimilian Habzburški, brat cara Franja Josifa, poklonio tadašnjem nadbiskupu Carlu Pootenu. 

 

Foto: jedro.me  

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније