Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

26. 06. 2016. 08:58 >> 18:29
22

ĐUROVIĆ O RJEČNIKU

"Grešaka ima, ali malo, kritike iz neznanja"

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović priznaje da prvi tom Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika treba popraviti – ali malo!? Ipak, poziva da se CANU dostave primjedbe i obećava da će biti stručno razmotrene.

“Mi javno kažemo da tu ima grešaka, ali mnogo manje nego što se priča. Spremni smo, kad sakupimo sve primjedbe, da Savjet u proširenom sazivu razmotri svaku i, ako je potrebno nešto ispravi, izbaci, doda…”

Uprkos manjkavostima, Đurović smatra da je urađen dobar posao. Izradi Rječnika, tvrdi predsjednik CANU u Živoj istini, pristupilo se  profesionalno. Kritike vidi kao posljedicu kampanje i neznanja:

“Knjiga je vrlo dobra, iako je mnogi kroz kampanju kritikuju. Mi smo tom poslu pristupili vrlo profesionalno u sredini koja nije imala kadar, koja se nikad do ovog slučaja nije ozbiljno sudarila sa leksikografijom. Zato se umnogome i javljaju kritike iz prostog neznanja.”

Upitan da li bi povukao rječnik,  Đurović kaže: “Zašto, koje su to greške? Koji su to argumenti”?

To što je, naprimjer, Mešihat islamske zajednice osudio, kako su ocijenili,  grube uvrede i falsifikate na račun islama i Muslimana, objavljene u Rječniku, po predsjedniku CANU, nije razlog za povlačenje prvog toma. 

Na podsjećanje kako je odrednica "blatnjav" opisana sasvim neprikladno, rečenicom u kojoj se pominje odsječen nos muslimana, Đurović kaže:

“Pa ne shvatate da se uvjek greške javljaju. Urađen je kako je urađen, nije idealno, i to smo rekli. Ima grešaka i mi žemo ispraviti, to nije nikakav problem”!

U rječniku od od A do V,  među 12 hiljada riječi,  nema ni pomena Vojislavljevića. Na tu konstataciju, Đurović odgovara:

“Što je to problem, nije bilo u tom izdanju, ispraviće se, dopuniće se u sljedecem izdanju”.

Na pitanje kako je mogla da bude preskočena prva crnogorska dinastija, Đurović odgovara:

“Nijesmo mi preskočili nego je preskočio korpus. Niko je namjerno nije preskočio.”

Đurović, ipak, kaže da je na sve kritike odgovoreno vrlo profesionalno i studiozno:

“Tačno je da ima tu jedna, dvije ili tri opravdane kritike. Odgovorili smo  detaljno na sve kritike. Ja sam ubjeđen da je autorski tim potpuno realno i argumentovano odbacio prozaične kritike.”

Rječnik, međutim, nema potpis urednika. Đurovića to ne zabrinjava, iako u Pravilniku Akademije o izdavačkoj djelatnosti piše da svaka publikacija mora da ima glavnog urednika i barem dva recenzenta.  Đurović kaže da je sve urađeno po Zakonu koji je iznad Pravilnika:

“Otvoreno ću vam reći, nemamo mi ništa da krijemo. Nijesmo mogli da nađemo adekvatnu ličnost da bude urednik, onda smo konsultovali Zakon, izdavače i vidjeli smo da to može da ide sa redaktorskim timom. To je jedini razlog.”

Rad na Rječniku za dvije godine koštao je oko 70 hiljada eura, kaže Đurović i dodaje:

“To je jako mali tiraž, zanemariv. On je izgleda fotokopiran u više primjeraka nego što smo objavili. Ideja je da se na kraju kompletan rječnik objavi jer, ja se nadam, prevazići ćemo mi te nesporazume.”

Đurović je, na kraju, saopštio kako je zadovoljan doprinosom Akademije Crnoj Gori. 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније