Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.V.

30. 07. 2016. 14:26 >> 15:12
28

BEČANOVIĆ PORUČILA

Nećemo se nikom izvinjavati zbog Rječnika

Savjet za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika neće povući tu knjigu, niti će se nekome izvinjavati, kazala je Radiju Crne Gore predsjednica tog tijela Tatjana Bečanović.

 

Komentarišući Rezoluciju koju je sinoć usvojio parlament, kojom se traži povlačenje Rječnika, Bečanović je ocijenila da je taj akt nezapamćeno političko nasilje nad naukom.

„Sada se vladajuća partija može pohvaliti da nije ostala nijedna djelatnost niti institucija koju nije stavila pod kontrolu. Što se tiče Savjeta za izradu Rječnika on nije u obavezi da poštuje tu odluku. Nevjerovatno je da neko očekuje da se autorski tim nekome izvinjava za svoj rad. Definitivno će Rezolucija ostati zapamćena kao nevjerovatna odluka i inkvizitorski akt, jer se jedino inkvizicija služila zabranjivanjem knjiga. Ne znam dokle DPS misli da nastavi sa ovakvim štetnim odlukama po crnogorsku kulturu“, kazala je Bečanović.

Prema njenim riječima, primjeri objavljeni u Rječniku koji vrijeđaju nekoga uzeti su iz tekstova objavljenih u Crnoj Gori i nikakve zle namjere nije bilo.

„ Prosto je nasljeđe crnogorsko takvo, jer je ovo potkolonijalna kulutura, što očigledno mnogi ne znaju ili neće da shvate“, navodi Bečanović.

Ona je dodala da u ime Savjeta neće predložiti povlačenje Rječnika niti će se izvinjavati, navodeći da o koracima CANU-a treba pitati predsjednika te ustanove.

„Ovo je neobična situacija jer parlament politički želi da natjera nauka da se prilagođava ciljevima DPS-a. To što DPS-u trebaju manjinski glasovi ne znam kako nas obavezuje. To nije moj problem“, zaključila je Bečanović.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније