Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

02. 08. 2016. 09:15 >> 08:58

INSTITUT SAOPŠTIO

Nema zaraženih Zikom u Crnoj Gori

U Crnoj Gori nijesu registrovani slučajevi obolijevanja od Zika virusne infekcije, potvrđeno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje. Ipak, imajući u vidu da je ljeto, doba godine kada se najviše putuje, opasnost je veća, te je samim tim neophodan i veći oprez.

U Crnoj Gori nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja, iako su komarci iz roda Aedes u manjoj mjeri prisutni i kod nas. Riječ je o vrsti komaraca koji, ukoliko su zaraženi, mogu ubodom prenijeti virus na čovjeka, dok nema dokaza o prisustvu virusa u populaciji autohtonih komaraca u Crnoj Gori.

Zika groznica je sistemsko virusno oboljenje koje se, kako su objasnili, prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Aedes koji su u manjoj mjeri prisutni na teritoriji naše zemlje, ali nema dokaza o prisustvu virusa u populaciji autohtonih komaraca u Crnoj Gori.

"U našoj zemlji nijesu registrovani slučajevi obolijevanja od bolesti koje prenose komarci kao što su Zika virusna infekcija, žuta groznica, malarija i druge. Institut za javno zdravlje je u stalnom kontaktu sa kolegama iz regiona, svakodnevno se prati epidemiološka situacija u zemljama u regionu, gdje trenutno, takođe, nema oboljelih od Zika virusne infekcije", istakli su iz Instituta.

Do sada, dodaju, deset zemalja EU (Belgija, Danska, Češka, Finska, Francuska, Malta, Italija, Slovenija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo) su prijavile 783 importovana slučaja obolijevanja od Zika virusne infekcije kao posljedicu putovanja u epidemijom pogođena područja.

"Širenje epidemije Zika virusa će se vjerovatno nastaviti u Srednjoj i Južnoj Americi jer su vektori tamo široko rasprostranjeni", kazali su iz Instituta.

Više načina prenosa

Na temelju trenutne procjene, naglašavaju, otkazivanje ili promjena lokacije Olimpijskih igara u 2016. neće značajno izmijeniti međunarodno širenje Zika virusa.

"Brazil je jedna od gotovo 61 zemalja i teritorija koja je do danas prijavila kontinuiran prenos Zika virusa putem komaraca. Za prenos virusa na čovjeka neophodan je vektor komarac iz roda Aedes (ovaj komarac prenosi i dengu, čikungunju i žutu groznicu)", kazali su iz Instituta.

Virus se, dodaju, može prenijeti i krvlju, ali je to rijedak način transmisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније