Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Mina ]

28. 09. 2016. 13:05 >> 12:47
1

USPORI.ME

Prvi sajt o bezbjednosti saobraćaja

Nevladina organizacija ALFA Centar predstavila je danas veb stranicu, čiji je cilj, kako je saopšteno, informisanje i edukovanje crnogorske javnosti o bezbjednosti saobraćaja.

Rukovodilac Sektora za bezbjednost saobraćaja u ALFA Centru, Nada Radović, kazala je, na konferenciji za novinare, da je veb stranica Uspori.me prvi u nizu koraka koji će taj sektor preduzeti u cilju smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

„Uspori.me je prva stranica koja je posvećena bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori a njen cilj je informisanje i edukovanje crnogorske javnosti o pitanju bezbjednosti saobraćaja, pružanje mogućnosti građanima da kroz sugestije, komentare i savjete učestvuju u radu sajta i pomognu nam da zajednički dođemo do cilja“, rekla je Radović.

Prema njenim riječima, sajt je jednostavan za korišćenje, kako bi što veći broj građana mogao da ga koristi.

„Na početnoj strani sajta nalaze se informacije o tome čemu je posvećen sajt, aktivnostima Alfa Centra, kao i rubrika „Korisno je znati“, koja predstavlja vrstu vodiča za građane, u kojem oni mogu pronaći veliki broj korisnih informacija, koje će im pomagati u svakodnevniom saobraćajnom situacijama“, navela je Radović.

Na sajtu se, kako je pojasnila, nalaze novosti, kampanje koje je sproveo ALFA Centar i one koje su u toku, kao i bilteni koje objavljuje ta organizacija.

„Sajt je povezan sa društvenim mrežama – Facebook-om i Twitter-om, putem kojih građani takođe mogu da nas kontaktiraju i ukažu na probleme i nepravilnosti“, rekla je Radović u PR centru.

Rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije, Dragan Klikovac, istakao je da je veb stranica uspori.me je još jedan korak u pravom smjeru i edukaciji građana.

„Građani, da bi mogli da poštuju pravila saobraćaja, da bi znali sve opasnosti, s njima moraju biti upoznati, pa se tek onda može očekivati od njih da pravila poštuju“, rekao je Klikovac.

Ukoliko građani ne poštuju pravila, kako je kazao, dolazi do izražaja saobraćajna policija i aktivnosti koje sprovodi, „koje su po svojoj prirodi često represivne i imaju preventivno djelovanje“.

„Ne bih se složio da je sankcionisanje učesnika u saobraćaju represivna mjera. Ona jeste represivna u konkretnom slučaju i prema konkretnoj osobi. Međutim, ona preventivno djeluje da ne dođe do saobraćajnih nezgoda, odnosno do štetnih posljedica“, naveo je Klikovac.

Kako je poručio, Uprava policija želi da unaprijedi stanje kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, „jer sa ovim stanjem koje je sada i dalje ne možemo biti zadovoljni“.

„To nije nešto što možemo prihvatiti kao dobro. Ono je značajno bolje nego što je bilo prije pet, šest godina, međutim to nije nešto čemu smo težili kao krajnjem cilju. Sad težimo ka boljim ciljevima, koji će omogućiti svim građanima da bezbjedno učestvuju u saobraćaju“, naveo je Klikovac.

On je ocijenio da je ALFA Centar, za devet godina, dao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja, ukazujući da su za tom organizacijom zajednički organizovali veliki broj kampanja, edukativnih seminara i časova.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Dalibor Milošević, rekao je da problemi u bezbjednosti saobraćaja nisu lokalnog ili regionalnog karaktera, već su globalnog karaktera.

„U cilju podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja, usvojili smo Strategiju o povoljšanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, i kroz taj dokument prepoznali kratkoročne i dugoročne mjere. U sprovođenju svih tih mjera, jako je bitna međuresorna saradnja koja je u našem slučaju na izuzetno visokom nivou“, istakao je Milošević.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, podsjetio je da ta nevladina organizacija devet godina kontinuirano sprovodi različite aktivnosti, akcije i kampanje čiji je cilj povećanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o potrebi poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa.

„Mi, kao NVO, možemo da damo najveći doprinos u prevenciji potencijalnih saobraćajnih nezgoda koje u Crnoj Gori, kao i svuda u svijetu, imaju tragične posljedice“, rekao je Dedović.

ALFA Centar je, kako je istakao, za protekli period, realizujući veliki broj akcija i aktivnosti, napravio čvrsto parnerstvo zasnovano na povjerenju sa državnim institucijama.

Na pitanje novinara kada će pažnja saobraćajne policije biti više usmjerena na pješake i bicikliste, Klikovac je rekao da su u proteklom periodu značajnu pažnju usmjerili na pješake.

„Prema pješacima smo preduzimali opsežne mjere. Rezultat svega toga je da je rezultat bolji nego što je bio u prethodnom periodu, stanje još nije na potrebnom nivou“, naveo je on.

Radović je, odgovarajući na pitanje, najavila da Sektor bezbjednosti ALFA Centra planira u novembru da krene sa kampanjom „Odgovoran pješak bezbjedan pješak“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније