Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

29. 09. 2016. 17:06 >> 18:58
7

NEPRIJAVLJENA ŠETNJA

UP za prekršajni postupak protiv DF-a

Službenici Uprave policije MUP-a podnijeli su danas Sudu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv članica Demokratskog fronta (DF) i protiv odgovornih lica u ovim pravnim licima zbog održavanja neprijavljene protestne šetnje koju je DF održao 27. septembra u Podgorici, ulicom Slobode preko Bulevara Svetog Petra Cetijnskog do zgrade MUP-a, što predstavlja prekršaj iz Zakona o javnom red i miru, saopštili su iz Uprave policije.

"DF je nadležnom centru bezbjednosti – CB Podgorica, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, prijavio održavanje javnog okupljanja na jednoj određenoj lokaciji – ispred objekta Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici za 27. septembar, dok u prijavi nije bila navedena namjera da se održi i protestna šetnja na drugim lokacijama. Policija je dozvolila održavanje javnog okupljanja DF za navedeni dan i to na navedenoj lokaciji koja je tražena od strane DF-a u centru Podgorice. Međutim, osim okupljanja na mjestu koje je bilo prijavljeno, održana je protestna šetnja koja nije bila prijavljena policiji, a što je bila obaveza organizatora shodno Zakonu o javnim okupljanjima i što je organizatoru, budući da je održao više javnih skupova do sada, bilo poznato", navodi se u saopštenju.

Ističu da su službenici Uprave policije, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, protiv konstituenata Demokratskog fronta, zbog 28 neprijavljenih protestnih šetnji održanih u 15 gradova i to 05. i 08. oktobra 2015. godine, nadležnim sudovima za prekršaje podnijeli 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Naime, 05. 10. 2015. u 13 gradova Crne Gore održane su neprijavljene protestne šetnje konstituenata Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a shodno kršenju Zakona o javnim okupljanjima", dodaju u saopštenju.

Tri dana kasnije, navode, da su u 15 gradova (u 13 istih gradova kao 05. oktobra i u još dva grada) održane neprijavljene protestne šetnje članica Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele podnijele 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što ukupno za ova dva dana iznosi 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Napominjemo da je Sud za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću 28. 06. donio rješenje kojim su okrivljena pravna lica konstituenata Demokratskog fronta kažnjena sa po 2.000 eura, a odgovorna lica u ovim pravnim licima sa po 300 eura, na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Odjeljenja bezbjednosti Šavnik, a što se odnosi na neprijavljenu protestnu šetnju koja je održana u Šavniku 08.10. 2015. U vezi sa ostalim podnesenim zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka protiv konstituenata DF zbog održanih neprijavljenih protestnih šetnji, postupci u nadležnim sudovima za prekršaje su u toku", piše u saopštenju.

Iz Uprave policije podsjećaju da je prijavljivanje javnih skupova pa samim tim i šetnji obaveza koja je propisana Zakonom o javnim okupljanjima.

"Stoga obavještavamo javnost da će svaki subjekt koji ne bude poštovao zakonske obaveze i u zakonskom roku i na zakonit način prijavio skupove pa samim tim i šetnje nadležnim centrima i odljenjima bezbjednosti biti prekršajno procesuiran nadležnim sudovima za prekršaje", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније