Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

26. 10. 2016. 10:53 >> 10:43

POTPISAN SPORAZUM

Saradnja podgoričkog i beogradskog sajma knjiga

Na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najvećoj regionalnoj manifestaciji ove vrste, potpisan je Protokol o saradnji između Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

 

Potpisani Protokol predviđa, između ostalog, da će Međunarodni beogradski sajam knjiga svake godine, u periodu svog održavanja, obezbjeđivati poseban štand na kojem će se predstavljati Podgorički sajam knjiga, a da će Podgorički sajam sa svoje strane obezbjediti poseban sajamski prostor za predstavljanje Međunardnog beogradskog sajma knjiga.

Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Predrag Bošković izrazio je zadovoljstvo potpisanim Protkolom.

„Upravo kroz saradnju ova dva sajma, mi kao Ministarstvo prosjvete i Vlada Crne Gore dobićemo priliku da svoj rad u reformi obrazovanja predstavimo ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Svakako da ćemo to nastaviti da radimo i narednih godina, a Ministarstvo prosvjete će uvijek podržavati ovakve i slične aktivnosti“, istakao je Bošković.

 

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice Predrag Uljarević koja je saorganizator podgoričkog Sajma knjiga, u svom se obraćanju takođe osvrnuo na značaj potpisivanja ovog Protokola za kulturu dvije države koji će predstavljati još jedan važan doprinos i dodatnu afirmaciju tradicionalno dobrih veza između crnogorskih i srpskih izdavača.

“Povodom potpisivanja ovog Protokola predsjednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Zoran Avramović je u svom obraćanju istakao značaj saradnje između dva Sajma knjiga i Protokolom predviđene razmjene štandova, naglasivši kako je to važan korak u kulturnoj razmjeni između dvaju zemalja”, navodi se u saopštenju koordinatora sajma Majde Šukurice Gorčević.

Potpisivanjem ovog Protokola potvrđena je namjera Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja da djeluje i kao medijum kulturnog povezivanja i razmjene, promovišući crnogorsko izdavaštvo u regionu i svijetu i istovremeno pružajući kontekst i mogućnost stranim, svjetskim i regionalnim izdavačima i autorima da se predstave crnogorskoj publici.

“Ova tradicionalana kulturna razmjena je značajna i ako se ima u vidu da Međunarodni beogradski sajam knjiga  i Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja predstavljaju najmasovnije i naposjećenije kulturne manifestacije u zemljama svog održavanja”, navodi se u saopštenju.

Slične protkole Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja sklopio je između ostalih sa sajmovima knjiga u Pekingu, Puli i Sarajevu.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se ove godine održao po 61. put, najposjećenija je regionalna manifestacija ove vrste koja godišnje okuplja oko 1.000 izlagača i privlači oko 150.000 posjetilaca. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније