Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

09. 11. 2016. 00:07 >> 23:53
28

NAJTEŽE U BERANAMA

Romi evakuisani iz naselja Riversajd

Prema informacijama kojima raspolaže Direktorat za vanredne situacije, obilne padavine u prethodna dva dana ugrozile su područja opština Berane, Petnjica i Rožaje. Situacija je najkritičnija na teritoriji opštine Berane gdje se izlila rijeka Bistrica, ugrozivši oko 80 domaćinstava. Takođe, povećani vodostaj rijeke Lim ugrozio je izbjegličko naselje Riversajd, gdje je bila potrebna evakuacija stanovništva. Prema trenutnim informacijama Direktorata, situacija u Rožajama i Petnjici je stabilna.

Najmanje 350 lica, uglavnom Roma i Egipćana, koja žive u naselju Riversajd u Opštini Berane, evakuisano je večeras iz kuća i prebačeno u objekat Celuloze, koji je tokom dana pripremljen za prihvat osoba sa područja ugroženih poplavama koje su danas pogodile Berane.   

Direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica i azilanata Željko Šofranac kazao je da su iz Podgorice dopremljeni ležajevi, dušeci, agregat, te da su nabavljene peći i da je isporučena hrana. 

"Pogon Celuloze za jedan dan je adaptiran za prijem ugroženih porodica iz naselja Riversajd. Radi se o najmanje 50 porodica sa 350 do 400 članova, među kojima je dosta djece. Jedan dio njih je smješten u privatnim kućama, ali je je većina krov nad glavom našla u objektu Celuloze", rekao je Šofranac.

Iz Direktorata navode da su, nakon upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, 5. novembra poslali upozorenje svim lokalnim samoupravama da podignu nivo operativne spremnosti zbog najavljenih loših vremenskih prilika 6. i 7. novembra. 

Kako saopštavaju, opština Berane im se obratila za pomoć, tražeći pumpe za ispumpavanje vode i šatore. Kažu da situacija u ostalim opštinama, do sada, nije zahtijevala angažovanje ljudskih i materijalnih resursa drugih opština, kao ni resursa na državnom nivou.

"Tačnije, na teritoriji opštine Rožaje, u ranim jutarnjim satima, izlile su se sve pritoke i povećale vodostaj rijeke Ibar. Shodno informacijama kojima Direktorat raspolaže, situacija u ovoj opštini je trenutno stabilna. Na teritoriji opštine Petnjica, gdje je došlo do izlivanja rijeke Popče, bilo je ugroženo 15 kuća. I na teritoriji ove opštine situacije je, prema raspoloživim informacijama, trenutno stabilna", saopštili su iz Direktorata.

Iz ovog odsjeka MUP-a navode da, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava, kontinuirano prate situaciju na terenu. Opštinske službe angažovale su sve raspoložive materijalne i ljudske resurse na lokalnom nivou, u cilju smanjenja posljedica po građane i materijalna dobra.

"Takođe, Direktorat za vanredne situacije MUP-a je preko Operativno-komunikacionog centra (OKC) 112 uspostavio komunikaciju sa nadležnim organima BiH i Albanije, u cilju kontinuiranog praćenja stanja vodostaja na rijeci Bojani i Skadarskom jezeru, kao i na rijeci Drini. U komunikaciji sa Elektroprivredom Crne Gore, kontuirano se prati nivo vodostaja HE Piva i Perućica", saopštavaju iz Direktorata i poručuju da će, u slučaju pogoršanja situacije reagovati u skladu sa svojim nadležnostima, što podrazumijeva angažovanje svih raspoloživih ljudskih, materijanih i tehničkih sredstava kojima država raspolaže.

"Podsjećamo građane, ukoliko im treba pomoć da se obrate opštinskim službama za zaštitu i spašavanje na broj 123 ili Direktoratu za vanredne situacije na broj za hitne situacije 112".

 

Zbog obilne kiše koja je neprestano padala skoro 48 sati, vodostaj rijeka u Rožajama dostigao je skoro nezapamćenu visinu te je došlo do izlivanja iz korita, usljed čega su mnoge kuće poplavljene. U Beranama je, usljed obilnih dvodnevnih padavina, poplavljeno više od 100 domaćinstava, dok je u Petnjici proglašeno vanredno stanje.

Prema riječima komandira rožajske Službe zaštite, Nuradina Agovića, njihove ekipe su od dva sata iza ponoći na terenu. Mještanima pomaže i mehanizacija Komunalnog preduzeća, javlja TVCG.

Iz korita se izlila Lovnička rijeka, pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije, koje je posebno ugroženo. Jedna porodica je tokom noći evakuisana.

Predsjednik Opštine Rožaje, Ejup Nurković, tokom noći i jutros obilazio je teren i građane. On je kazao da je materijalna šteta velika i da civilna služba spašavanja pokušava da u skladu sa svojim mogućnostima izađe građanima u susret, prenosi portal Rožaje tudej.

Nurković je pozvao sve građane koji nijesu direktno ugroženi poplavom, da svojim komšijama i sugrađanima izađu u pomognu da se izbore sa ovom vanrednom situacijiom.

Porodice koje žive na obalama Lovničke rijeke, ne uspijevaju da se izbore sa vodenim nanosima gdje su mnoge kuće poplavljene a voda je prodrla u podrumske prostorije, a pojedinim građanima bujica je odnijela drva za ogrijev.

Most prema selima Donja i Gornja Lovnica, Klanac, Zloglavlje, preplavila je voda Lovničke rijeke i zatvoren je za saobraćaj a na nastavu nijesu mogli poći ni prosvjetni radnici koji predaju u osnovnim školama u pomenutim selima, prenosi Rožaje tudej.

Kako navodi taj portal, stanje nije ništa bolje ni sa rijekom Grahovačom, Crnjom i ostalim pritokama Ibra.

Berane:  Dio prigradskih naselja bez struje

U Beranama je, usljed obilnih dvodnevnih padavina, poplavljeno više od 100 domaćinstava, saopšteno je iz Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama.

Navodi se da se rijeka Bistrica izlila cijelom dužinom do Lima, i poplavila preko 100 domaćinstava u Lušcu sa desne strane puta, dijelu donjih Pešaca, Budimlji, izbjegličkom naselju Riversajd i naselju Talum.

"U ovim, mahom izbjegličkim naseljima, nalazi se preko 600 djece, bolesnih i starih ljudi", kaže se u saopštenju.

Iz Štaba za upravljanje u vanrednim situacijama su kazali da je došlo i do značajnog oštećenja infrastrukture na putu Berane – Lubnice, a prekinut je i cjevovod sa Merića vrela, zbog čega je od juče grad bez pijaće vode, dok je jedan dio prigradskih naselja danas bez struje.

Prema njihovim riječima, značajna oštećenja, pored Bistrice, nanose i Budimska, Šekularska i Kaludarska rijeka.

U saopštenju se navodi da je sva raspoloživa mehanizacija Opštine Berane i privatnih preduzetnika na terenu.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend padavina u Beranama, biće neophodna pomoć države, jer Opština ne raspolaže mehanizacijom i smještajnim kapacitetima za izbjeglice i domicilno stanovništvo. Prema poslednjim informacijama, uže gradsko jezgro trenutno nije ugroženo", kaže se u saopštenju.

 

Iz gradskog vodovoda su poručili da vodu treba koristiti samo u tehničke svrhe, nikako za piće.

Zbog velike količine padavina i rasta vodotoka rijeke Bistrice ugrožen je cjevovod sa Merića vrela.

"Kako grad ne bi ostao bez redovnog vodosnabdijevanja, prinuđeni smo da isključimo vodu sa Merića vrela i pustimo u vodovodni sistem vodu sa Manastirskog vrela koja je isključivo za tehničku upotrebu. Molimo građane za strpljenje. O svim daljim aktivnostima javnost će biti redovno obaviještavana, stoji u saopštenju DOO Vodovod i kanalizacija", saopšteno je iz beranskog Vodovoda.

U selu Vinićka kod Berana, Lim je vec poplavio nekoliko kuća, a mještani se snabdijevaju vodom s izvora Mocila, jer je voda za piće zamućena, javlja čitalac reporter.

Petnjca: Preko 20 domaćinstava evakuisano

Petnjicu i okolna sela zadesila je nezapamćena poplava. Preko 20 domaćinstava je evakuisano, u opštini je proglaseno vanredno stanje, a krizni štab je u stalnom zasjedanju.

"U ranim jutarnjim satima Opštinski tim za upravljanje vanrednim situacijama proglasio je vanredno stanje zbog nezapamćenih padavina koje su pogodile teritoriju naše Opštine na čitavom podučju", istakli su iz kabineta predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića.

Pored mehanizacije Komunalnog preduzeća i privatnika, Petnjičanima je u pomoć pritekla i Vojska Crne Gore sa svojom mehanizacijom. Kiša je popodne oslabilila, ali mještani strahuju od novih padavina.

Nadošla i "Suza Evrope"

Mještani sela Đurđevića Tara poslali su nam fotografije rjeke Tare čiji je nivo takođe porastao usljed padavina.

* Više fotogafija pogledajte u FOTO GALERIJI.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније