Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ onogost.me/DN ]

24. 11. 2016. 08:22 >> 08:00
1

ČEKAJU PREGOVORE

Nikšićki studenti prekinuli štrajk

Veselin Savić, student treće godine Studijskog programa za istoriju, koji je od ponedjeljka boravio na Filozofskom fakultetu i više od 49 sati štrajkovao glađu u znak protesta zbog navodnih nepravilnosti prilikom izbora predstavnika studenata, sinoć je, nakon što je prekinuo štrajk, u društvu svojih kolega napustio fakultet, prenio je portal Onogošt.

 

Za to se odlučio nakon razgovora sa kolegama, ali i, kako je naveo, obećanog rješenja od strane studentskih povjerenika Marka Popovića, Strahinje Vasiljevića i Vukote Đurđevića.

„Sinoć je, u znak podrške bilo ovdje, sa mnom oko 15 kolega, a još njih 10 nije moglo da uđe jer su vrata bila zaključana. Danas je došlo još novih kolega i svi zajedno smo se dogovorili da napustimo večeras fakultet i da čekamo petak i pregovore", naveo je juče Savić.

On je za Dnevne novine kazao da postoje neke spekulacije da će studentima koji štrajkuju ponuditi mjesta u Studentskom vijeću, 6+6.

"Tražili su da budem član, ali ako bih na to pristao to znači da dajemo legitimet tom vijeću. Nijesu se sprovodili neki članovi Statuta, a oni to žele da koriguju tako što će nam ponuduti mjesta. Postavlja se pitanje da li da budem član jer, kako sam već rekao, na taj način mu dajem legitimitet. Nastavljamo sa štrajkom, i imamo dovoljno vremena da razmislimo o svemu", kazao je Savić.

Ogorčeni studenti uputili su žalbu Univerzitetskoj izbornoj komisiji i svim nadležnim instancama nakon što su, kako tvrde, uočili brojne nepravilnosti tokom izbora. Takođe, kažu da je pravo da izabere studentskog povjerenika iskoristilo svega 12 odsto njihovih kolega. Oni objašnjavaju da prije izbora nije bilo predstavljanja kandidata i javnih debata, zbog čega studenti ne znaju ko su osobe koje su se kandidovale na tu poziciju. Na kraju, nijesu ni imali previše izbora jer protivkandidati nijesu ni postojali.

Iz UCG ranije je saopšteno da je Studenstki parlament autonoman, i da se ne mogu miješati u njihov rad, te je žalba studenata odbačena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније