Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

30. 11. 2016. 08:06 >> 07:43
5

INSPEKCIJA TVRDI

Neispravna piletina van prometa

Iako je među uzorcima pilećeg mesa koje je iz Brazila preko Luke Bar uvezeno na naše tržište utvrđeno prisustvo salmonele, inspektori poručuju da crnogorski građani jedu zdravo meso, pišu Dnevne novine.

Naime, iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Dnevnim novinama su kazali da su tokom kontrole pilećeg mesa u prvih deset mjeseci sve neispravne uzorke piletine stavili van prometa.

"Veterinarska inspekcija je u periodu od 1. januara do 31. oktobra vršila kontrolu ukupno 494 pošiljki, od čega je uzorkovano 136. Od toga je uzeto 250 uzoraka, od čega su četiri bila neispravna. Jedan uzorak je bio neispravan zbog prekida hladnog lanca, dva zbog nađenih tragova kokcidiostatika (našim propisima nije definisano uopšte pa ne dozvoljavamo uvoz) i jedan uzorak u kojem je nađena Salmonella Enteriditis, upućen je na superanalizu. Svi neispravni uzorci su van prometa i pod nadzorom granične veterinarske inspekcije i carinske službe dok se ne vrate ili potvrde nalazi", saopštili su iz Uprave.

Sumnju građana u kvalitet pilećeg mesa izazvalo je nedavno dešavanje u Hrvatskoj. Naime, u Zagrebu je nedavno iz prodaje povučeno svježe pileće meso zbog salmonele, a tamošnje Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je ova bakterija pronađena i u mesu uvezenom iz Poljske, dok je ešerihija koli pronađena u mesu proizvođača "Perutnina Ptuj-PIPO" iz Čakoveca.

Takođe, smrznuto mljeveno miješano meso distributera "Stanić", porijeklom iz Poljske, prema navodima Ministarstva nije zadovoljilo kriterijume higijene procesa proizvodnje, dok je u pilećim krilcima iz mesnice "Mesna industrija Ravlić" iz Požege, osim salmonele, pronađena i ešerihija koli.

Upravo zbog navedenog, iz Uprave za inspekcijske poslove poručuju da će meso, koje se uvozi u našu zemlju, preko četiri granična prelaza biti predmet pojačane kontrole i u narednom periodu.

"Na graničnom prelazu Debeli brijeg, uvozi se meso iz zemalja Njemačka, Holandija, Italija, Belgija, Poljska i Slovenija. Rezultati analize 22 uzorka iz uzorkovanih pošiljki bili su ispravni", ističu iz UIP-a.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније