Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

05. 12. 2016. 16:21 >> 15:58

DOM ZDRAVLJA APELUJE

Izbjegavati upotrebu pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, preporučio je građanima da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, i upozorio da petarde nijesu bezazlene igračke, već potencijalna opasnost kojom se može ugroziti sopstveni i život drugih ljudi.

"Iz godine u godinu bilježi se povećan broj osoba sa povredama šake i lica, opekotinama većeg ili manjeg stepena, oštećenjem sluha, kao posljedica primjene pirotehničkih sredstava. Neki od njih, nažalost, ostali su doživotni invalidi", piše u saopštenju podgoričkog Doma zdravlja.

Iz te ustanove posebno su apelovali na roditelje da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava.

Iz Doma zdravlja poručili su roditeljima da jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece.

"Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo, i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje", objasnili su iz podgoričkog Doma zdravlja.

Kako su rekli, upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava, od kojih je većina neispravno i kod kojih ne postoje uputstva za pravilno rukovanje, najčešće se povrjeđuju djeca.

"Statistika ukazuje da najčešće stradaju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina", saopšteno je iz Doma zdravlja u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније