Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

15. 12. 2016. 15:07 >> 14:45
1

KOD NIKŠIĆA

"Plavi jezik" uništio stado Perovićima

Nakon, zatišja, bolest "plavi jezik" ponovo se pojavila na gazdinstvima poljoprivrednika u Opštini Nikšić. Poljoprivredniku Manojlu Peroviću u banjskom selu Macavare, od plavog jezika oboljelo jd cijelo stado.

 

Nadležne veterinarske službe eutanaziraće i neškodljivo ukloniti polovinu, a uskoro,  po svoj prilici i cijelo stado od 126 ovaca i 15 koza.

Velika šteta za domaćinstvo koje živi od poljoprivrede. Ljetos je od 250 ovaca, od plavog jezika uginulo 20, kasnije je prodato 70 i sada, na pragu zime, torina će biti prazna.

"Teško je pogledati oboljele životinje koje ne mogu jesti ni piti. Neka se svaka uništi da se ne muče i vuci iz gore rastržu", kazao je Perović.

Veterinarska inspektorka Slavica Sudžum, kazala je da je bolest na imanju Perovića zahvatila stado iako su pokušavali da pomognu.

Ona je navela grla će biti eutanazirana i uklonjena po zakonu.

Predstavnica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Sunčica Boljević, podsjeća da se teško boriti sa infekcijom koju prenose insekti.

"Važno je kazati da se bolest ne prenosi na čovjeka", rekla je Boljević i istakla da će resorno ministarstvo nadoknaditi štetu poljoprivrednicima za uginula grla od plavog jezika.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv plavog jezika predstavnica Uprave je saopštila da su vakcine rezervisane i da je predviđena vakcinacija početkom naredne godine.

Veterinar iz Nikšića Petko Mikić, rekao je da je situacija kod Perovića znatno teža nego kod ostalih domaćina.

"Bolest prenose insekti i neuobičajeno je da se proširila, nakon, zatišja, i to polovinom decembra kada su temperature u tim krajevima ispod nule", rekao je Mikić, istakavši da će nauka i pored neuobičajenosti dati pravi odgovor.         

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније