Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

12. 01. 2017. 14:18 >> 13:54
1

SINDIKAT MEDIJA

Camović: Položaj novinara sve gori

Položaj novinara u Crnoj Gori sve je gori, a broj zaposlednih u medijima se za tri godine smanjio za 725, saopštila je predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović.

"Sami novinari kažu da je njihov položaj iz godine u godinu sve gori", kazala je Camović, navodeći da su novinari u Crnoj Gori preopterećeni i cenzurisani.

Ona je podsjetila da je Sindikat medija prošle godine anketirao crnogorske novinare i urednike, koji su odgovarali na više od 30 pitanja koja se odnose na njihov socijalni, ekonomski i profesionalni položaj.

Sada, kako je kazala Camović, imaju dobar pregled stanja kakvo zaista jeste i više ne moraju da se oslanjaju na njihova saznanja ili percepciju.

"Podaci govore da 83 odsto anketiranih smatra da je položaj novinara u prethodnih pet godina veoma ili donekle oslabio, 45 odsto smatra da se radno vrijeme povećalo, 18 odsto je prinuđeno da se, osim novinarstvom, bavi i još nekim drugim poslom jer kao novinari ne zarađuju dovoljno, 67 odsto anketiranih prati više oblasti i to ukazuje na njihovu preopterećenost", precizirala je Camović.

Ona je saopštila da gotovo polovina ispitanika smatra da je kredibilitet novinarstva smanjen u posljednjih pet godina. Prema riječima Camović, prosječna zarada je i dalje manja od prosječne na nivou države.

Ona je rekla da na rad novinara utiču urednici (83 odsto), menadžeri, vlasnici medija, političari i biznismeni.

"Svi vrše pritisak i onda se svi zajedno čude kako to da novinari nijesu slobodni", navela je Camović u intervjuu agenciji Mina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније