Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 01. 2017. 14:46 >> 14:27
14

PROFESOR KAZAZ

Njegoš žrtva ideološkog sukoba

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, ocijenio je da je pitanje Njegoša jedno od najtežih pitanja crnogorskog društvenog identiteta i kulture.

 

Kazaz je ocijenio da ovdje nije riječ samo o politici, već o dubinskom ideološkom sukobu. On je rekao da će se, ako se pogledaju prigovori bošnjačke zajednice, odnosno njene politike Njegošu, "prepoznati njena dubinska saglasnost sa velikosrpskom ideologijom".

"Te se dvije ideologije međusobno legitimišu, pri čemu je književnost, Njegoš, ali bojim se i kulturni identitet Crne Gore, žrtva jednog nerazumnog ideološkog sukoba. Zašto to govorim, zato što se Njegoš vadi iz konteksta, i ne vidi se Njegoš kao veliki antikolonizatorski, odnosno antiosvajački pisac, koji iz jugoslovenske žudnje za slobodom pjeva 'Gorski vijenac'", rekao je Kazaz za emisiju Replika, koja je sinoć emitovana na Televiziji Crne Gore.

Kazaz smatra da bošnjački nacionalizam "ne vidi da je velikosrpska i četnička ideologija naprosto zloupotrijebila Njegoša".

"Nije samo Njegoš kao takav tome izložen, niz je pisaca i niz je velikih književnih djela bio sredstvom ideološke manipulacije", rekao je Kazaz.

Da bi se, kako je rekao, mogli vratiti Njegošu nužno je, prema riječima Kazaza, "čitati ga iz postkolonijalne perspektive i nužno je vidjeti kako bošnjački nacionalizam zamišlja svoj identitet".

"Postokolonijalna perspektiva bi rekla da je Njegoš u 'Gorskom vijencu' zacrtao utopiju nacionalne slobode, da je nadalje Njegoš u jednom okruženju u 'Gorskom vijencu' dao, ne temu istrage poturica, nego temu drame Danilove u donošenju najteže moguće odluke, u nemogućim istorijskim uslovima, a to su oni uslovi gdje su alternative ukinute i gdje ne postoji mogućnost humanističkog izbora", ocijenio je Kazaz.

Smatra i da se "Gorski vijenac" izdiže iz istorijskog u kosmološko i pokazuje da je "i sam kosmos zapravo sudar suprotnih principa". Ocijenio je da se u "Gorskom vijencu" ne govori o islamu, već o ideologiji osmanske imperije, gdje je, kako je rekao, "islam jedan od elemenata osvajačke imperijalne ideologije".

Poručio je da bi bošnjačkim nacionalistima" konačno trebalo biti jasno da su savremeni Bošnjaci nastali na projektu deosmanizacije, prihvatanju tekovina evropskog racionalizma i prosvetiteljstva".

Bošnjački nacionalizam mora se, kako je rekao, razračunati unutar samog sebe "sa vlastitim kodovima identiteta".

Kompletnu emisiju Replika možete pogledati na ovom linku.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније