Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

09. 02. 2017. 17:54 >> 17:31
1

ZENKA SAOPŠTIO

Cilj - puna integracija Roma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava intenziviraće aktivnosti koje garantuju punu integraciju romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo, poručio je resorni ministar Mehmed Zenka.

On je danas razgovarao sa predstavnicima akcionog tima Regionalnog savjeta za saradnju, Orhanom Useinom i Aleksandrom Bojadžievom. 

“Integracija Roma uključena je u pregovore o proširenju i jedan je od ključnih elemenata pregovora o Poglavlju 23, koje je od visokog značaja na našem integracionom putu”, naveo je Zenka.

On je kazao da je za postizanje tog cilja neophodan širi pristup koji garantuje veći i održivi uspjeh, ali prije svega iskrenost i odlučnost u nastojanju da se u tom procesu istraje. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Zenka je s tim u vezi, kazao da je neophodno imenovati kontakt osobu za romska pitanja na lokalnom nivou, posebno u opštinama gdje živi veći broj pripadnika/ca ove zajednice.

On je ponovio spremnost Vlade da se aktivno bavi procesom integrisanja romske i egipćanske zajednice.

“U tom cilju jačaće se oblasti koje su prepoznate kao prioritetne, a to su suzbijanje prosječenja, nastavak obrazovanja, te jačanje poštovanja ekonomskih prava koja su jako značajna za integraciju svake manjinske zajednice”, naglasio je Zenka.

Šef tima, Usein, naglasio da će se projekat Inicijativa integracija Roma 2020, fokusirati na budžetiranje akcionih planova koji su razvijeni u okviru nacionalnih strategija za Rome, i korišćenje IPA fondova, budući da to nije bila praksa tokom Dekade inkluzije Roma 2005-2015, koja je prethodila projektu.

Ekspert za oblast politika, Bojadžieva, istakla je da je potrebno da se i drugi resori angažuju u integraciji te vulnerabilne grupe.

“Usein i Bojadžieva saglasni su da je Crna Gora veoma uspješna u ispunjavanju mjera koje se odnose na oblast inkluzije ove marginalizovane zajednice”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, zaključeno da je Crna Gora nastavila da razvija i implementira politike za postizanje suštinskih i trajnih promjena u socio-ekonomskom položaju ove marginalizovane populacije kroz pomenutu Inicijativu. 

Pojašnjava se da će se, pored prioritetnih oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, zapošljavanja i regulisanja pravnog statusa, projekat baviti i pitanjem diskriminacije, siromaštva i jednakosti polova. 

“Oblast zapošljavanja, te održivog stanovanja izdvojene su ako oblasti koje se suočavaju sa najvećim izazovima”, precizirali su iz Ministarstva.

Saopšteno je da je “Integracija Roma 2020” trogodišnji projekat Savjeta za regionalnu saradnju, vrijedan 1,8 miliona EUR, a finansiraju ga Evropska komisija i Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Predstavnici akcionog tima Regionalnog savjeta za saradnju su učestvovali na sjednici Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније