Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

27. 02. 2017. 21:36 >> 21:11

NA SKADARSKOM

Pelikana najviše u posljednjih 30 godina

Danas imamo najveći broj pelikana u posljednjih 30-tak godina, koliko se radi monitoring ove vrste, saopštila je direktorica JP Nacionalni parkovi Azra Vuković. Prošle godine bilo je 178 jedinki pelikana na splavovima, u toku ove godine veliki broj jedinki gnijezdi, što govori da ćemo i ove godine imati rekordan broj pelikana, odnosno posjetilaca platformi koje su napravljene da bi pelikani lakše i efikasnije mogli da gnijezde na ovom području“, navela je ona.

Vuković je, na pres konferenciji, održanoj na Skadarskom jezeru, povodom završetka projekta Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera, većinski finansiranog od CEPF-a (Partnerskog fonda za kritične ekosisteme) i MAVA Fondacije, podsjetila da je projekat započet 2013. godine sa ciljem zaštite staništa pelikana u NP Skadarsko jezero.

"Jako smo ponosni rezultatima ovog projekta. On je pokazao kako na najbolji način mogu da se okupe sve institucije, organizacije, pojedinci koji imaju za cilj zaštitu vrste i zajedničkim djelovanjem dođu do dobrih rezultata", kazala je Vuković.

Navela je da se nada da će u narednom periodu u saradnji sa donatorima, NVO i ostalim institucijama biti nastavljene aktivnosti koje se odnose na očuvanje biodiverziteta ovog staništa, kao i biodiverziteta Skadarskog jezera.  

Koordinatorka projekta ispred Noe Conservation, Bjanka Prakljačić, navela je da se iz godine u godinu povećava broj pelikana što ukazuje da je kolonija stabilna i da blago raste.

Ornitolog JPNPCG, Nela Vešović Dubak, kazala je da su kroz ovaj projekat osnaženi ne samo logistički, već i tehnički kapaciteti, te da se svake godine povećava broj turista zainteresovanih za posmatranje ptica i aktivni odmor. 

Ornitolog u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, Andrej Vizi, istakao je da je pelikan jedna od najranije opisanih kolonija na Skadarskom jezeru, kao i da se istražuje posljednjih 150 godina.

"Njihova populacija posljednjih 40 godina praćena je zahvaljujući ornitolozima Prirodnjačkog muzeja i Nacionalnih parkova, što je intenzivirano posljednjih desetak godina. Danas imamo jako dobre podatke i ovo je uspješan način da se pomogne pelikanima“, objasnio je Vizi. 

Projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“ završava se sjutra.

Partneri na projektu su Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej Crne Gore, NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, EuroNatur (Njemačka), Tour du valat (Francuska) i Institute for Nature Conservation Albania - INCA, a koordinator je francuska nevladina organizacija Noe Conservation.

Učesnici današnje press konferencije obišli su koloniju pelikana u specijalnom rezervatu Pančeva oka.    

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније