Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

14. 03. 2017. 16:49 >> 16:24
2

GREEN HOME POZIVA

Odustati od izgradnje hidroelektrana

Nevladina organizacija Green Home pozvala je nadležne institucije da odustanu od izgradnje hidroelektrana na Morači, zbog brojnih rizika i opasnosti za ljude i biodiverzitet tog projekta.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da je Međunarodni dan rijeka, koji se obilježava 14. marta, još jedan u nizu značajnih datuma koji podsjeća na bogatstvo prirode.

U saopštenju Grin Houma se navodi da je Crna Gora jedinstvena po riječnom bogatstvu, ali da su rijeke u opasnosti zbog brojnih antropogenih aktivnosti.

„S jedne strane imamo ogromne pritiske koji potiču od razvoja hidroenergetskih objekata, a s druge strane imamo jednako veliki pritisak od komunalnih i industrijskih otpadnih voda, te čvrstog komunalnog otpada”, rekli su iz te NVO.

Podsjetili su da se na velikom broju rijeka u Crnoj Gori planira izgradnja hidroelektrana.

“Na prvom mjestu mora se istaći da je rijeka Morača i dalje u opasnosti da bude devastirna i da trajno izgubi kontinuitet svog toka zbog planiranih brana na njenom toku. Između ostalog, Morača je jedna od rijektih preostalih rijeka slobodnog toka u Evropi i predstavlja centar biološke raznovrsnosti”, kazali su iz Grin houma.

Ukazali su da gornji tok Morače, ima dobar ekološki status koji je definisan Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije. Kako su pojasnili, ekološki status je iskaz o kvalitetu strukture i funkcionisanja vodenih ekosistema u površinskim vodama.

Prema njihovim riječima, neki od parametara na osnovu kojih se određuje ekološki status rijeka su sastav i bogatstvo akvatične flore i faune i hidromorfološki elementi odnosno hidrološki režim, kontinuiranost riječnog toka i morfološki uslovi.

“Izgradnjom planiranih hidroelektrana brana na Morači za potrebe proizvodnje električne energije svi navedeni parametri bili bi negativni”, upozorili su iz Grin houma.

Oni su podsjetili da su WWF, Green Home, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i SEE Change net uradili nezavisnu reviziju strateške procjene uticaja na životnu sredinu Strategije razvoja energetike.

Njom se, kako tvrde, potvrđuje da Strategija energetike obiluje nedostatkom ulaznih podataka, proračuna, nerealnih prognoza, lokacija i daje neosnovano pozitivne projekcije za megalomanske projekte zasnovane na prevaziđenim i neodrživim tehnologijama, među kojima je izgradnja serije hidroelektrana na Morači.

“Od velike važnosti je istaći značajne kumulativne negativne uticaje malih hidroelektrana koje se grade na manjim rijekama u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da je od 2007. godine odobreno 59 projekata malih hidroelektrana. Kao rezultat ovakvih aktivnosti, dolazi do ozbiljnih hidromorfoloških promjena, odnosno do promjene režima vode i nanosa, hidroloških i hidrauličkih karakteristika vodotoka, gubitka plavnih područja i slično”, poručuju iz Grin houma.

Oni su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeka, pozvali nadležne institucije da odustanu od izgradnje hidroelektrana na Morači, zbog brojnih rizika i opasnosti za ljude i biodiverzitet.

“S obzirom da skoro 90 odsto od ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora potiče od hidroenergije, mišljenja smo da se treba suzdržati od daljih ulaganja u razvoj novih hidroenergetskih postrojenja kada je u pitanju buduće planiranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, i fokusirati se na sunčevu energiju i energetsku efikasnost”, saopštili su iz Grin Houma.

Oni su naveli da se osim neodrživog razvoja hidroenergetike ne smije zaboraviti ogroman negativni uticaj komulanih otpadnih voda na rijeke u Crnoj Gori.

“Komunalne otpadne vode, bez prethodnog prečišćavanja ispuštaju se u gotovo svakoj rijeci u Crnoj Gori. Otpadne vode mogu biti veoma opasne jer lako utiču na povećanje bakteriloške zagađenosti voda, a kao posljedica se javljaju hidrične epidemije”, upozoravaju iz Grin houma.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније