Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.L.B.

24. 01. 2024. 08:45 >> 08:49
3

NVO GREEN HOME

Od rudnika Brskovo imali bi više štete nego koristi

NVO Green Home pozdravila je stav ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića o potrebi raskida ugovora za rudnik Brskovo.

Kako navode Green Home već duže vrijeme ukazuje na pogubnost tog projekta i smatraju da je raskidanje ugovora sa koncesionarom korak u dobrom pravcu kada je riječ o budućnosti Mojkovca i njegovog šireg područja kao i Crne Gore.

“Sve relevantne činjenice ukazuju da bi od ovog posla Crna Gora imala više štete nego koristi i krajnje je vrijeme da se stavi tačka na ideju o ponovnom otvaranju ovog rudnika”, poručuju iz ove NVO.

Kako kažu, brojni su razlozi zbog kojih je ponovno otvaranje rudnika Brskovo neprihvatljivo sa ekološkog aspekta.

“Kao podsjetnik, Mojkovac i rijeka Tara i dalje trpe posljedice rudnika koji je bio aktivan prije 30 godina. Imali smo prije nekoliko dana konkretan primjer, izlivanjem otpadnih voda iz jalovišta u rijeku Taru, što sigurno nije prvi put. Svaka kap otpadnih voda koja se sliva u naše rijeke osim ekološke, pravi i ogromne ekonomske štete, kako prirodi tako i građanima i državi”, poručuju iz NVO Green Home.

Zagađena životna sredina, kakva bi bila usljed ponovnog otvaranja i rada rudnika nije, kako kažu, ambijent koji će stanovništvo zadržati u tom gradu već je upravo trend da građani odlaze iz sredina koje su zagađene kako bi očuvali zdravlje.

“Istraživanja ukazuju da je tlo šireg pojasa i dalje zagađeno teškim metalima koji su posljedica nekadašnje aktivnosti rudnika Brskovo. Obustavljanje ovog projekta bi značilo i ispunjavanje međunarodnih obaveza koje se odnose na UNESCO imajući na umu da su od Crne Gore već zahtijevali procjene uticaja ovog projekta na nacionalni park Durmitor”, zaključuje se u saopštenju NVO Green Home.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније