Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

16. 03. 2017. 08:16 >> 07:51
2

MESO UNIŠTENO

Pronađena listerija u njeguškoj kobasici

Veterinarski inspektori pronašli su bakteriju listeriju u njeguškoj kobasici u fazi proizvodnje u cetnjskom objektu za preradu i sušenje “Monstate“, ali je ona uništena prije nego što je dospjela na tržište, kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

Inspektori su, navode oni, naredili da se uništi 179 kilograma spornog proizvoda. Zaraženo meso, naglasili su oni, nije stiglo na tržište.

Krajem prošle godine, kroz Monitoring UBHVFP (sektor za bezbjednost hrane) sistemski su uzimani uzorci proizvoda od mesa i mlijeka na prisustvo patogenih bakterija listerije i salmonele u određenim objektima upisanim u registar tog sektora.

“Tako smo 22. i 23. februara ove godine uzorkovali suhomesnate i mliječne proizvode sa područja cetinjske opštine i Danilovgrada, i to u fazi pripreme, poluproizvoda i gotovih proizvoda prije stavljanja na tržište. Ovakav način kontrole obezbjeđuje visok nivo zaštite jer se upravo na velikim proizvodnim partijama izvršila provjera”, naglasili su oni.

Kontrolisani su cetinjski objekti „Nani prom“, „Mianja“, „DDR“, „Interprodukt“ i „Montstate“, kao i „Montebianco“ i „Primato“ iz Danilovgrada.

Iz inspekcije su kazali da su veterinarski inspektori uzeli uzorke ukupno 15 proizvoda od mesa, 40 briseva radnih površina, opreme i ruku zaposlenih i po jedan proizvod od mlijeka i sirovina.

 “Prilikom uzimanja uzoraka u toku službenih kontrola, utvrđene su nepravilnosti u jednom objektu, ali u skladu sa propisima, a nakon superanaliza je utvrđeno da uzorak u uzetim jedinicama zadovoljava u pogledu mikrobiološkog ispitivanja parametra listeria monocytogenes”, naveli su oni.

Kako su kazali, uzorak sirovine za proizvodnju njeguške kobasice u objektu za preradu i sušenje „Montstate“, laboratorijskim izvještajem od 3. marta ove godine, proglašen je neodgovarajućim zbog toga što su pronašli bakteriju listeriju monocytogenes u jednoj jedinici. Nakon toga su, ističu iz inspekcije, uništili 179 kilograma ovog mesa.

“U skladu sa propisima, ako se utvrde nepravilnosti ovoga tipa, subjektima nadzora se nalaže sprovođenje revizije svih planova samokontrole kako bi utvrdilo odakle potiče prisustvo ove bakterije. U takvim objektima se, između ostalog, sprovodi detaljno čišćenje, pranje i dezinfekcija objekta, opreme i uređaja, kontrola sirovina, vode, kao i kontrola proizvoda prije stavljanja u promet”; pojasnili su iz ove ustanove.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније