Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio:O.Z. ]

24. 03. 2017. 13:25 >> 12:59

ŠEHOVIĆ PORUČIO

Razvoja nema bez kvalitetnog obrazovanja

Unaprjeđivanje sistema obrazovanja ima smisla samo ako je u funkciji ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja, a takvog sistema nema bez kvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja, ocijenio je ministar prosvjete, Damir Šehović.

On je, povodom početka kampanje za podizanje svijesti javnosti u vezi sa prednostima upisa u srednje stručne škole, rekao je da je taj resor već par mjeseci posvećen zaokruživanju zakonodavnog okvira, koji sistem obrazovanja treba da učini efikasnijim i dostupnijim javnosti.

Prema njegovim riječima, promjene se očekuju na svim nivoima obrazovanja - od predškolskog do visokog, zahvaljujući čemu će sistem obrazovanja i važnost znanja, kao i učeće društva, ponovo biti u fokusu javnosti.

"Unaprjeđivanje sistema obrazovanja ima smisla samo ako je ono u pravom smislu te riječi, u funkciji ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja, a takvog sistema nema bez kvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja", smatra Šehović.

Kako je kazao, promoviše se ono stručno obrazovanje koje će školovati kadar, koje će vladati znanjima i biti konkuretno na tržištu rada.

"Promovišemo ono stručno obrazovanje koje će se odvijati u realnom radnom okruženju, zahvaljujući čemu će svršeni srednjoškolci biti u prilici da ta znanja prije valorizuju na tržištu rada", naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, dva su osnovna cilja kampanje.

"Prvi, da pošaljemo jasnu poruku osnovcima da će upisom i završetkom stručnih škola biti u prilici da prije od drugih valorizuju praktična znanja koja će steći tokom školovanja i biti u prilici da prije zasnuju radni odnos", naveo je Šehović.

Drugi cilj je, dodao je, promocija deficitarnih zanimanja, "čiji značaj želimo da istaknemo, uz stipendije kao motivaciju".

„Cilj je informisanje roditelja i mladih o načinima na koje stručno obrazovanje može doprinijeti adekvatnom razvoju talenata i kompetencija na individualnom nivou, ali i kasnijem uspješnom pozicioniranju na tržištu rada“, kazao je Šehović.

Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić” izradila je animirani TV spot i radio-džingl Kampanje, koja će se sastojati od niza promotivnih i edukativnih aktivnosti.

Učenicima Škole koji su učestvovali u izradi spota su uručene i prigodne nagrade.

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje kazao je da se kampanjom nastavlja tradicija jer se, kako je naveo, ta ustanova trudi da sve aktivnosti realizuju učenici iz stručnih škola.

„Ove godine imamo školu koja je pokazala da stručno obrazovanje ima i vještina i znanja na koje se možemo osloniti. Mi iz Centra, za upisnu godinu koja je pred nama nudimo nekih novih deset programa. Zajedno ćemo, sa poslodavcima i tržištem rada stvarati uslove, od standarda zanimanja, razvoja stručnih kvalifikacija, obrazovanih programa da možemo da ispunimo sve zahtjeve i želje, složenog tržišta rada“, rekao je Rajković.

Kako je naveo, učenici su ponos države.

„Oni znaju i mogu, i zato ih molim da prenose svoja iskustva iz stručnih škola jer to je najbolji put da mlađe generacije shvate da je budućnost u stručnom obrazovanju“, zaključio je Rajković.

Mentor đaka, Mileva Lučić, ocijenila je da je svaka škola riznica ideja, kreativnosti i vještina, i zato je, kako je navela, ta školska ustanova zahvalna Ministartsvu prosvjete što je pružilo mogućnost da kreiraju spot i pokažu znanje i vještine.

Predstavnik učeničke ekipe koja je radila spot, Damir Maljević, smatra da donijeti zrelu ulogu po pitanju budućeg zanimanja nije lako.

„Pogotovo u mladim godinama, kada se teško pravi razlika između onoga što je autentično interesovanje i sklonost, na jednoj strani, i privida i želje koja ima kratak vremenski rok, na drugoj strani“, naveo je Maljević.

On se nada da će promotivnim spotom, koji su pripremili, uspjeti da osnovcima olakšaju izbor srednje škole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније