Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

12. 04. 2017. 12:38 >> 12:13
1

MEĐUNARODNI DAN

Beganaj: Ne udjeljujte novac djeci koja prose

Tokom 2016. policija je zatekla 63 djeteta u prosjačenju, saopštio je Sokolj Beganaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. On je pozvao građane da ne udjeljuju novac djeci koja prose, jer ih na taj način podstiču da i dalje budu dio ove krajnje diskriminatorne grupe.

Baganaj je to kazao gostujući u emisiji  Mozaik” Radija Crne Gore, povodom Međunarodnog dana djece ulice, 12. aprila.

“Beganaj je obraćajući se slušaocima rekao da se Međunarodni dan djece ulice u svijetu obilježava sa ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje nadležnih institucija na problem djece uključene u život i rad na ulici, koja odrastaju bez odgovarajuće brige, koja su, nažalost, uskraćena za osnovna ljudska prava i često žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja”, navodi se u saopštenju.

On je podsjetio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava novom Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020, prepoznalo i važnost borbe protiv dječijeg prosjačenja. 

“On je saopštio podatke Sektora policije opšte nadležnosti - Odsjeka za javni red i mir za 2016. godinu, u vezi sa 78 sprovedenih akcija „Prosjak“, tokom kojih je kontrolisano je 226 lica, od čega su 63 djeteta zatečena u prosjačenju. Po tom osnovu podneseno je 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sudu za prekršaje”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, u saradnji sa nadležnim institucijama, zatim Romskim savjetom i nevladinim sektorom, redovno realizuje aktivnosti usmjerene na suzbijanje dječijih prisilnih brakova, podizanje nivoa svijesti cjelokupnog društva o antidiskriminaciji, zatim aktivnosti koje promovišu značaj obrazovanja.

On je istakao i kampanje i edukacije koje se redovno sprovode u cilju punije integrcaije romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније