Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

19. 04. 2017. 15:52 >> 08:49
36

SUD OCIJENIO

Naknade protivne Ustavu

Odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom, ocijenio je danas Ustavni sud, saznaje agencija MINA.

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Inicijativu su podnijeli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilic i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

"Zakonskim odredbama nijesu diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi", kaže se u inicijativi.

Vlada je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona, zbog diskriminatornog karaktera predloženih rješenja i aspekta predmeta uređivanja.

"Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma", kaže se u mišljenju Vlade.

Ocjenjuje se i da su uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu diskriminatorski, čime se narušavaju nečala o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom.

Ustavni sud je, nakon razmatranja sadržine osporenih odredbi zakona, utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Skupština je na predlog Vlade usvojila krajem prošle godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 eura smanjena na 264, a sa 192 na 144 eura.

Ustavni sud ocijenio je ranije da su te izmjene u skladu sa Ustavom.

Sudija Ustavnog suda Budimir Šćepanović kazao je da je u inicijativi navedeno da su osporovane odredbe iz članova 54a i 54b diskriminatorske. 

Predlagač Zakona, Aleksandar Damjanović, rekao je da je u Skupštini potpuno ispoštovana poslovnička struktura po pitanju Zakona.

On je upitao sudije Ustavnog suda šta će biti posljedica njihove današnje odluke, s obzirom na to da, kako je kazao, odredbe o kojima se raspravlja više ne važi.

"Kakva god odluka bude donesena, Zakon ne može biti osporen, jer te norme više nisu na snazi. Bespredmetno je da o ovome raspravljamo", ocijenio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, kakva god odluka bila, ona je zakašnjela i neće stvarati pravne posljedice, "jer je nešto drugo sad na snazi".

Damjanović je ocijenio da su dinamika i redosljed odlučivanja Ustavnog suda doveli do toga da današnja javna rasprava teško može uticati na nešto što više ne važi.

Goran Kuševija iz Ministarstva rada i socijalnog staranja rekao je da je u prošloj godini izdvojeno vise od 54 miliona eura za naknade.

Prema njegovim rijecima, od 2015. do 2017. godine 67 odsto je rast ukupne nezaposlenosti u Crnoj Gori, sto je prouzrokivao i ovaj Zakon.

"U ovom periodu je 87,7 odsto rast nezaposlenosti žena", precizirao je Kuševija.

Simović Zvicer: Uloga žene se svodi na reproduktivnu 

Profesorica na Pravnom fakultetu, Vesna Simović Zvicer, ocijenila je da su odredbama Zakona diskriminisane žene sa troje i vise djece, koje se nisu prijavljivale na Zavod.

"Nema objektivnog i prihvatljvog razloga za uslovljavanje za ostvarivanje prava na ovu naknadu putem radnog staža ili prijavljivanja na Zavod", saopstila je Simović Zvicer.

Ona smatra da su odredbe iz člana 54a i 54b diskriminišuće, i ocjenjuje da te mjere nemaju objektivno opravdanje.

"Predviđanje prava za naknadu isključivo za majku kao jednog od roditelja je diskriminišuće", navela je Simović Zvicer.

Simović Zvicer je, na pitanje da li se radi o apsolutnom zaštićenom pravu, odgovorila odrično.

Ona je ukazala da pojam radni staž sada ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore.

Simović Zvicer je ocijenila da se na ovaj način derogira uloga žena, i svodi na reproduktivnu.

Prema njenim riječima, žena u crnogorskom društvu može da doprinese razvoju, ne isključivo rađanjem djece.

"Sve one akcije koje su sprovedene tokom prethodnih 100 godine su dovedene u pitanje ako kažete da je ženi mjesto kući i da će za to dobiti naknadu", smatra Simović Zvicer.

Skupština Crne Gore je na predlog Vlade usvojila krajem prošle godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 eura smanjena na 264, a sa 192 na 144 eura.

Korisnice nadoknada zbog smanjenja zarada protestovale su od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu.

Ustavni sud ocijenio je nedavno da su te izmjene u skladu sa Ustavom.

Korisnice naknada i danas su se okupile ispred Ustavnog suda.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније