Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

21. 04. 2017. 22:34 >> 22:07
1

POSVEĆEN MILUNOVIĆU

Obilježen Dan pobunjenika na UDG-u

Na Univerzitetu Donja Gorica obilježen je treći tradicionalni Dan pobunjenika, koji je ove godine posvećen slikaru Milu Milunoviću (1897- 1967).

 

Likovni i književni kritičar mr Milun Lutovac kazao je da je Milunović, kao pobunjenik, „znao da svijet u kojem stvara djelo nije stečeni red koji garantuje konačna rješenja, već da je to svijet u kojem on predstavlja odgovornog saučesnika koji se mora kretati prema hipotetičkim promjenljivim rješenjima i neprestanoj negaciji postojećeg i stvaranju novih oblika. Ako toga nema, nema ni pobunjenika.”

Savjetnica u Narodnom muzeju Crne Gore, Ljiljana Karadžić, istakla je da je Milunović bio izuzetno vješt umjetnik koji je u svemu nalazio balans, i uspio da na nestabilnoj i vrlo opasnoj političkoj i umjetničkoj klackalici stvori ravnotežu i ostavi sjajno djelo.

Snežana Ivović, takođe savjetnica iz Narodnog muzeja, navela je da je Milunović slijedio uzvišeni ideal da djelima da dublji psihološki značaj, čime je „došao do same granice onostranog, a u likovnom smislu do čiste likovne izvornosti. Uspio je da ostvari san kojem je od početka težio: da njegovo djelo bude samo izraz divljenja prema vječitom i najboljem učitelju – prirodi. Milunović je do kraja života bio za slikarskim štafelajem, do posljednjeg daha. Još su bili prisutni tragovi boje na njegovim rukama kada je, došavši iz ateljea kući, iznenada umro 11. februara 1967. godine.“

U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici JU Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ iz Podgorice.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније