Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 06. 2013. 17:25 >> 17:25
4

TRINAESTOJULSKA NAGRADA

Žiri: Lakušić doprinio bogastvu crnogorske poezije

Knjige poezije Ilije Lakušića, za koje je dobio Trinaestojulsku nagradu, značajno su doprinijele raznovrsnosti i bogatstvu crnogorske poezije i poetskog nasljeđa, dok su studije iz književne kritike Gojka Čelebića, pored crnogorskog imale i pečat evropskog duha, ocijenio je Žiri za dodjelu tog priznanja.


Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade odlučio je u srijedu da ovogodišnji dobitnici tog priznanja budu Lakušuć, Čelebić i politikolog Radule Knežević.

Žiri je ocijenio da je Knežević knjigama Politička kultura i Politička teorija anarhizma dao vlastiti bitan doprinos politikološkoj misli i kulturi Crne Gore.

 

 U obrazloženju Žirija navodi se da je Lakušić nagrađen je za poetsko četvoroknjižje, koje čine Bitka na tastaturi - Srpska književna zadruga, Ljubio sam život kao da je moj - Srpsko narodno vijeće, Mala noćna lirika - Udruženje književnika Crne Gore, i Dva Petra - Izdavački centar Matice Srpske.

Žiri je ukazao da je Lakušić na književnoj sceni Crne Gore već dugo prisutan, i prepoznatljiv kao autentičan stvaralac.

Ocjenjuje se da je riječ o pjesniku profilisanog lirskog izraza i da za Lakušića poezija predstavlja esencijalni odgovor na brojne egzistencijalne izazove.

"Poezija, koju ispisuje osobenim stilom, lako komunicira s čitaocem, mada se autor prije svega obraća onom idealnom, obrazovanom pokloniku poezije", ocijenio je Žiri.

Oni su naveli da Lakušić vjeruje u metafizički doseg poetskog iskaza, u čijem podtekstu je prisutna humorna nota, uz fine ironijske obrte, a vještim korišćenjem paradoksa u lirskom štivu postiže i dodatne efekte oneobičavanja.

"Navedene četiri knjige poezije Ilije Lakušića Žiri ocjenjuje kao značajan doprinos raznovrsnosti i bogatstvu crnogorske poezije i poetskog nasljeđa".

Objašnjeno je da je Čelebić nagrađen je za knjige Vjetrenjače Evrope i Dostojevski i Zapad.

 

"Vjetrenjače Evrope predstavljaju ambicioznu i uspjelu studiju o modernom romanu, kao i o njegovoj recepciji na dominantnim evropskim jezicima u dijahronijskoj ravni, osobito u krugu Južnih Slovena, s posebnim naglaskom na Crnu Goru, i ovdašnji doživljaj, kako autor smatra, možda i najveće umjetničke tvorevine moderne svijesti: evropskog romana", ocijenio je Žiri.

Ističe se i, budući da je u pitanju tema bitna za cjelokupnu kulturu Starog kontinenta, knjiga je zavrijedila i pažnju evropskih izdavača, pa se prevodi na španski i češki jezik.

"Knjiga Dostojevski i Zapad predstavlja jednako zahtjevan pothvat, imajući u vidu obim i serioznost dostojevistike. Autor se fokusira na specifičnu temu – odnos velikog ruskog pisca prema Zapadu, na čiju modernu literaturu je snažno i uticao u žanru psihološkog romana, i posebno romana toka svijesti", smatraju u Žiriju.

Ocjenjuje se da Čelebićeva studija pokriva i cjelokupno čitanje ruskog klasika kod nas u posljednjem stoljeću, i ujedno osvjetljava njegov emancipatorski uticaj na kulturu Južnih Slovena.

"Takođe treba naglasiti i činjenicu da Žiri u ovim dvijema studijama iz oblasti književne kritike, pored nacionalnog crnogorskog, prepoznaje i pečat evropskog duha, a što je Gojka Čelebića takođe preporučilo za ovogodišnjeg dobitnika Trinaestojulske nagrade", navodi se u obrazloženju Žirija.

Oni su naveli da je Knežević nagrađen za knjige Politička kultura, CANU, i Politička teorija anarhizma, CANU.

U Žiriju smatraju da Politička kultura predstavlja kritičku recepciju savremene politikološke, sociološke, antropološke i kulturološke debate u svijetu o složenom odnosu politike i kulture.

"Autor istražuje koncept političke kulture i njenu intelektualnu tradiciju, s posebnim osvrtom na pitanja identiteta, demokratije i političke zajednice, koja su veoma aktuelna i u crnogorskom društvu", ocijenio je Žiri.

Naročito značajnim Žiri je ocijenio poglavlje knjige pod naslovom Politička kultura slobode.

"U njemu autor daje i tipologizaciju političke kulture u Crnoj Gori, izlažući je u njenom istorijskom kretanju, pokazujući da je upravo ideja slobode kroz istoriju dominantno određivala crnogorsku politiku i njen identitet", objasnili su iz Žirija.

Navodi se da u središtu knjige Politička teorija anarhizma, kako je naznačeno i samim naslovom, je tema ideologije anarhizma, koji predstavlja jednu od najuticajnijih teorija modernog svijeta.

Objašnjeno je da Knežević anarhizam tretira kao političku teoriju koja je imala poseban uticaj na oblikovanje modernog i postmodernog političkog diskursa. "Ta teorija je najjasnije istakla posljedice koje nastaju iz dominacije države nad društvom".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније