Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 06. 2017. 14:48 >> 14:21
9

U NIKŠIĆU

Ovo je finalno rješenje za Dom revolucije

Predstavljeno je finalno arhitektonsko rješenje za ekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije u Nikšiću.

U skladu sa već usvojenim idejnim rješenjem projekat je rađen na osnovu metodologije 10+20+70. Strategija rekonstrukcije podrazumijeva da 10 odsto od ukupne površine objekta budu završeni, do enterijera realizovani prostori u kojima su smješteni kafe, auditorijum, prostori za studente i NVO, komercijalni prostori i fitnes centar.

Drugi dio, odnosno 20% prostora, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, čine promenade, natkriveni gradski prostori kojima se kreću svi građani i koji su nastavak javnog gradskog prostora, odnosno ulica, unutar objekta.

"Na kraju, 70% prostora unutar objekta bili bi zaštićeni prostori i za sada van upotrebe, koji se kasnije mogu fazno i po potrebi staviti u upotrebu. Time se ukupna površina Doma revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž i bezbjedan natkriveni javni prostor", navodi se u saopštenju.

Na parceli pored Doma revolucije, kako je pojašnjeno, projektovana je garaža koja je predviđena kao posljednja faza realizacije.

"Prva faza realizacije podrazumijeva čišćenje objekta, demontažu postojeće fasade i pripremu gradilišta. Druga faza podrazumijeva sanaciju čelične i betonske konstrukcije na objektu što je ujedno i najzahtjevnija faza realizacije. U trećoj fazi predviđeno je uređenje partera na parceli u skladu sa Projektom uređenja terena i pejzažne arhitekture, koji je dio Glavnog projekta i završetak promenada unutar objekta kada će Dom revolucije biti i otvoren za javnost", saopštio je MORT.

Nakon toga, pojasnili su, slijedi završetak radova na unutrašnjim komercijalnim i drugim prostorima - plugin-ovima što je četvrta faza, dok je peta faza izgradnja garaže.

Ministar Pavle Radulović izjavio je zadovoljan što je projekat pripremljen i da očekuje da u najkraćem roku bude raspisan tender za izvođenje pripremnih radova, koji podrazumijevaju čišdenje i uklanjanje staklenih panela.

Podsjećamo, Dom revolucije u Nikšiću je građen prema projektu arhitekte Marka Mušića od 1978. do 1989. godine i nikad nije završen. Predstavljen je kao jedan od četiri objekta crnogorske moderne na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine u crnogorskom paviljonu pod nazivom “Prikrivena blaga”, nakon čega je pokrenuta inicijativa o njegovoj konačnoj revitalizaciji.

Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije prema procjenama projekta biće oko 11 miliona.

Projekat, koji je bio pobjednički na arhitektonskom konkursu koji je završen 2016. godine prezentovali predstavnici pobjedničkog tima SADA+VUGA iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, Boštjan Vuga, Matija Vuković i Vlatko Nikić, kao i Dijana Vučinić.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније