Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

16. 07. 2017. 17:40 >> 17:15
4

OKRUGLI STO

Mrkojevići ne vjeruju više obećanjima

U okviru manifestacije “Dani Mrkojevića” održan je drugi okrugli sto pod nazivom “Ekonomski potencijali Mrkojevića“, na kome su učestvovali brojni poznati Mrkojevići, mještani dijela barske opštine. Od pozvanih predstavnika rukovodstva opštine Bar pojavio se samo predsjednik Skupštine Radomir Novaković Cakan.

Centralna tema ovog okruglog stola je bila rekonstrukcija dionice puta kroz ovu barsku mjesnu zajednicu, na potezu od brda Sveti Ivan do Kameničkog mosta, u dužini od oko 11 kolimetara.

To je jedan od gorućih problema ovog kraja, imajući u vidu da ova dionica puta, iako zvanično normirana kao lokalni put, u praksi predstavlja međunarodnu cestu kojom prolaze hiljade vozila koja ulaze ili izlaze iz  Crne Gore preko graničnog prelaza Sukobin.

Kako se čulo na skupu, za prvu fazu realizacije ovog projekta, koji je podrzumjevao izradu projekta i eksproprijaciju zemljišta, sredstva su bila opredijeljena budžetom još prije par godina, ali su ona volšebno nestala iz plana opštine Bar za 2017. godinu.

Na skupu je jednoglasno zaključeno da Mrkojevići neće više vjerovati predizbornim obećanjima, kako pozicije tako i opozicije, već konkretnim akcijama na izgradnji ove „žile kucavice“ i traže od opštine Bar da se pod hitno odgovori na pitanje gdje su nestala sredstva namjenjena izgradnji puta, kao i gdje su sredstva koja se ubiraju iz ove mjesne zajednice, a koja iznose oko dva miliona eura i zašto se u skladu sa postojećim pravnim normama ne vraćaju tamo odakle su došla.

Na skupu je ukazano na brojne druge nedostatke. Pored ostalog, to je neriješeno pitanje vodovoda i kanalizacije na 11 kilometara dugoj obali koja pripada Mrkojevićima, nedostatak adekvatne signalizacije na pomenutom putu koji vodi ka Sukobinu i slično.

Kako se čulo na skupu, Mrkojevići imaju sjajne predispozicije za razvoj turizma, počev od obale do planinarenja, pješačenja, alpinizma sa posebnim naglaskom na kanjon Međurječke rijeke koja je još uvijek neotkrivena, a svojim atraktivnošću podsjeća na neke od najpoznatijih crnogorskih kanjona.

Zanimljiva je bila i inicijativa da se obnovi projekat izgradnje malog aerodroma u Mrkojevićima za što je postojao plan prije četrdesetak godina i za što se sada javlja realna potreba ako Bar želi elitni turizam.

Mrkojevići nemaju ni mapu lokalnih puteva, njihovo ulje nije brendirano, a stidljivo se nalaze u turističkoj ponudi grada Bara.

Skup je podržan sredstvima Fonda za manjine, pokrovitelj je Savjet Muslimana Crne Gore, a organizator mr Alen Pelinković.

Manifestacija će biti završena kulturno zabavnim programom pod nazivom Duzen koji je planiran za treći avgust.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније