Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2017. 09:24 >> 08:58

ODBIJEN TUŽBENI ZAHTJEV

Apoteke Galenike u rukama Hete

Sudija Faruk Mušović odbio je tužbeni zahtjev države kojim je traženo da se izvršenje nad nepokretnostima farmaceutske kompanije "Galenika Crna Gora" u Podgorici, Sutomoru, Baru, Virpazaru, Risnu, Tuzima i Donjem Zagaraču, oglasi ništavim.

Prema pisanju dnevnog lista "Pobjeda", u tužbi koju je država podnijela protiv kompanija "Heta asset resolution" i "Galenika" navodi se da javni izvršitelj nije smio da pokrene izvršenje na imovini ove farmaceutske kompanije, jer 25 odsto vlasništva pripada državi.

Njen osnivački ulog čine 4,25 miliona dolara vrijedni magacini za razne namjene, zemljište, saobraćajnice, instalacije, oprema, mašine, te vrijednost građevinskih objekata i opreme u sedam apoteka u Podgorici i na Primorju.

To državi, navodi se u tužbi, daje za pravo da spriječi izvršenje na ovim nepokretnostima, jer je, riječ o nedopuštenom izvršenju. Ostatak vlasništva je u rukama stranog partnera "ICN Galenika" iz Beograda.

U presudi se navodi da je Galenika ovlašćena da samostalno zaključuje pravne poslove i odgovara za svoje obaveze svojom imovnom, dok osnivači snose rizik za poslovanje društva do visine osnivačkog uloga.

Sud cijeni da tužilac, kao jedan od osnivača drugotuženog, odgovara za obaveze društva do visine svog uloga u društvu 25 odsto osnivačkog kapitala.

Međutim, ulozi koji su unijeti u društvo postali su imovina društva vlasništvo drugotuženog po listovima nepokretnostima bliže navedenim u izreci presude, na kojima je izvršen upis hipoteke u korist hipotekarnog povjerioca, ovdje prvotuženog stoji u obrazloženju presude.

Rješenjem javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića određeno je izvršenje na osnovu Ugovora o hipoteci na ime glavnog duga u iznosu od 2,25 miliona eura, na ime troškova postupka 1,5 hiljada, dok je za nagradu izvršitelju opredijeljeno deset hiljada eura.

Kako je Galenika prije devet godina uzela kredit kod Hypo Alpe Adria banke koji nije vratila, banka je ovo potraživanje ustupila kompaniji Hypo Alpe Adria Development čiji je pravni nasljednik “Heta asset resolution“, koja je pokrenula postupak izvršenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније