Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 07. 2017. 10:45 >> 10:22

POREZ NA NEPOKRETNOSTI

URA: Građani plaćaju pogrešne račune

Građanski pokret URA ukazao je na pogrešne obračune poreza na nepokretnosti i pozivaju na formiranje kvalitetne baze podataka o vlasnicima nekretnina u Podgorici kako bi se izbjegle dalje greške.

"Fascinira nas stepen nesposobnosti rukovodećih lica u Upravi lokalnih javnih prihoda, zbog čijih propusta i pogrešno obračunatih Rješenja o porezu na nepokretnost su, tokom prethodne godine, stotine građana Podgorice bili izloženi bespotrebnim neprijatnostima i troškovima, a zbog čijeg neprofesionalnog rada i novih loših obračuna se, ovih dana, opet prave veliki redovi nezadovoljnih i oštećenih građana Glavnog grada", kazao je Vidoje Petričić, potpredsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

On je reagovao povodom velikih gužvi koje se, proteklih dana, stvaraju u prostorijama podgoričke Uprave lokalnih javnih prihoda, zbog pogrešno obračunatih Rješenja o porezu na nepokretnosti.

Ista greška dogodila se i prethodne godine, kada su redovi nezadovoljnih građana Glavnog grada nedeljama opsijedali prostorije te gradske institucije, u pokušaju da umanje nerealne iznose poreza.

"Prvo, neozbilno je i neprofesionalno da građani Podgorice tek posljednjih dana dobijaju Rješenja iz aprila, sa naredbom da polovinu iznosa moraju platiti najkasnije do kraja juna, a ukupan iznos do kraja oktobra tekuće godine, kao i upozorenjem da će se svako kašnjenje oporezivati zateznom kamatom od 0.03% na dnevnom nivou. Drugo, krajnje je neodgovorno - drugu godinu zaredom - izdavati Rješenja puna grešaka i propusta, sa pogrešnim obračunima iznosa Poreza na nepokretnost, u kojima se građanima često nalaže plaćanje iznosa od nekoliko stotina eura, dok realna visina njihovih poreza ne prelazi 50 ili 100 eura", ukazao je Petričić.

U pokretu URA podsjećaju da, kao i u svim drugim segmentima neodgovornog funkcionisanja Glavnog grada, na kraju "sve greške plaćaju građani".

"Da bi oštećeni građani umanjili naduvani iznos poreza, najčešće su dužni pribaviti i platiti Izjavu o kućnoj/porodičnoj zajednici, kao i izvod iz katastra, kako bi službenici Uprave lokalnih javnih prihoda došli do realnog obračuna poreza, te značajno umanjili prvobitni iznos. Umjesto da su navedeni propusti konačno riješeni tokom prethodne godine, pa da su povezane baze podataka Glavnog grada, katastra i MUP-a, građani su još jednom izloženi bespotrebnom maltretiranju, gubljenju vremena i stresu, a za šta su krivi nesposobi rukovodioci Glavnog grada", ukazao je Petričić.

Petričić ističe da bi se "formiranjem kvalitetne baze podataka o vlasnicima nekretnina u Podgorici izbjegle dalje greške, ali i dobila mnogo realnija slika, pa bi svi plaćali onoliko koliko to Odluka propisuje, dok bi Budžet grada neminovno bio značajno puniji".

"Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda u Podgorici Borivoje Marić je, za televiziju Vijesti, prethodne godine kazao da se 'uvođenjem novog softvera, u koji se unose sve ispravljene greške i propusti, trajno rješava problem pogrešnog obračuna', dok se, uprkos njegovom obećanju, isti propusti i neprijatnosti ponavljaju i tokom ove godine", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније