Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2017. 19:23 >> 19:10
2

ĐONLEŠAJ PORUČIO

Dobri odnosi katoličke i drugih crkava

Vjerske zajednice u Crnoj Gori akumuliraju značajan društveni potencijal, a u osnovi vjerskih učenja su univerzalne društvene vrijednosti odnosno pricipi na kojima se zasniva vladavina prava, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka tokom posjete Barskoj nadbiskupiji.

Zenka je danas razgovarao sa Monsinjorom Rokom Đonlešajem o odnosima vjerskih zajednica i države.

On je ponovio posvećenost Vlade u uređivanju i unaprjeđivanju odnosa između države i vjerskih zajednica i naglasio da je i njegova posjeta organizovana u cilju boljeg upoznavanja sa djelovanjem Barske nadbiskupije, tehničkim detaljima i jačanju saradnje.

"Prema njegovim riječima, vjerske zajednice u Crnoj Gori akumuliraju značajan društveni potencijal, a u osnovi vjerskih učenja su univerzalne društvene vrijednosti odnosno pricipi na kojima se zasniva vladavina prava. Iz pomenutih razloga, ovaj društveni potencijal važan je faktor stabilnosti i predstavlja međusobno uvažavanje, toleranciju, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost i multikonfesionalnost, demokratiju, ukratko građansku matricu našeg društva, naveo je ministar", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Barski nadbiskup Rok Đonlešaj, kako se navodi, zahvalio je ministru na pažnji i razumijevanju važnosti otvorenog dijaloga u saradnji.

On je istakao da Barska nadbiskupija, odnosno Katolička crkva u Crnoj Gori, nema otvorenih pitanja unutar svog djelovanja sa drugim vjerskim organizacijama i crkvama.

"Zenka i Đonlešaj su se saglasili da je Crna Gora jedno raskršće civilizacija, mjesto susreta pravoslavlja, katolicizma i islama, judaizma. Društva sa takvih prostora često su, kao po pravilu, opterećena viševjekovnim sukobima i teško dosežu vrijednost građanskog društva, što u Crnoj Gori nije slučaj", piše u saopštenju.

Dodaje se da je ocijenjeno da je svijest o univerzalnoj vrijednosti slobode u najširem smislu, bez obzira na vjeru i naciju, omogućila crnogorskom društvu da se izgradi kao građansko, valorizujući na taj način bogatstvo različitosti koje ga krasi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније