Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2017. 16:03 >> 21:29
7

GUŽVE NA PRELAZIMA

Pješke preko granice na odmor u CG

U zenitu ljetnje turističke sezone, na svim graničnim prelazima su uobičajene gužve, pogotovo na najprometnijem graničnom prelazu u Crnoj Gori, Debeli brijeg.

Kako je i uobičajeno za dane vikenda, danas su bile kilometarske kolone vozila koja ulaze u Crnu Goru.

Putnici su prilično nervozni, jer čekaju dva, tri sata i više. Zato se isplati pješke stići do Crne Gore, uvjeravaju nas Danijela i Goran Ilibašić iz Bosanske Gradiške, koji rade u njemačkom Štutgartu, prenosi Radio Jadran.

Kao i proteklih godina avionom su stigli do aeredroma Čilipi i namjeravali su da opet uzmu taksi do Crne Gore i Igala. Ali, u startu je tarifa bila visoka, pa su pogodili vožnju sa dubrovačkim taksistom za 40 eura do granice Karasovići. Međutim, naišli su na zastoj i dugačku kolonu vozila.

"Kolona je bila skoro dva kilometra. Taksista nam je rekao da zato važi dodatna tarifa, svaki sat čekanja 30 eura. Bilo nam je sigurnije, brže i jeftinije da idemo pješke. Sa prtljagom smo prešli skoro 4 km za manje od sata. Ponesatalo nam je samo vode. Na crnogorskoj strani smo se već lakše snašli za prevoz, a i policija nam je dala sokove iz svojih zaliha", priča Danijela za Radio Jadran. Vidjevši kako su došli zajapureni i ožednjeli, iz granične policije na Debelom brijegu su im ponudili okrepljenje.

Radio Jadran navodi da uprkos devet koloviznih traka osjeća se mali kapacitet GP Debeli brije - nedostaju prateći sadržaji, nema, ili je negdje potpuno neugledan, informativno turističkog punkta, nema mjesta gdje bi turisti zastali dok su u koloni, ili kada dospiju do kontrolnog punkta, da kupe vodu, sok, neku sitnicu. Srećom postoji javni toalet na Debelom brijegu.

Dalje e navodi da su gori uslovi na GP Kobila, drugom manjem prelazu sa Hrvatskom i GP Sitnica sa BIH. Tokom jula u više navrata bila je spuštena rampa na Kobili i prelaz zatvoren zbog pada sistema, jer napajanje električnom energijom je preko agregata. Putnici se onda preusmjeravaju na granični prelaz Karasovići i Debeli brijeg. Prelazak hrvatsko-crnogorske granice se tada pretvara u višečasovnu moru, prenosi hercegnovski radio.

Preko Debelog brijega preko 95.000 vozila tokom jula

Na dva kopnena granična prelaza sa Hrvatskom i jednim sa Bosnom i Hercegovinom u Boki kolone su kilometarske.

Debeli brijeg lani je prešlo preko 2,5 miliona putnika i preko 650 hiljada vozila, a očekuje se da ta cifra ove godine bude premašena.

Preko tog prelaza tokom jula je prošlo preko 95 hiljada vozila, ili pet odsto više, a na Sitnici je zabilježen prelazak više od 68 hiljada vozila, ili 14 odsto više nego lani.

Pero Radović iz Granične policije Herceg Novi kazao je za TVCG da je u odnosu na prethodne sezone novitet da Granične policije Republike Hrvatske evidentira prelaze na prelazu Karasovići.

"Oni ove godine imaju obavezu da kontrolišu i evidentiraju prelazak svih lica i vozila. To značajno utiče na zadržavanja na tom graničnom prelazu. Vikendom su najveća zadržavanja", kazao je Radović.
Kada je veća kolona vozila, kako je pojasnio, procedure su pojednostavljene.

"Tada evidentiramo vozača i vozilo bez evidentiranja ostalih putnika. Turističke autobuse evidentirao na osnovu spiskova putnika koji su unaprijed pripremljeni", naveo je Radović.

U špicu turističke sezone, na GP Dobrakovo takođe je više vozila i putnika. Zadržavanja nijesu duža od 20 minuta.

"Od 15. jula provjerili smo 270.000 putnika, što je u odnosu na isti period prošle godine uvećanje za 20 odsto. Takođe provjereno je 50.000 vozila što je uvećanje od 8 odsto", saopštio je za TVCG Slobodan Luković iz Granične policije Bijelo Polje.

Velike kolone danas su i kod tunela Sozina, što je uobičajeno za vikend. Prošlog vikenda kroz Sozinu je prošlo 31.000 vozila.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније