Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Filip Inić, TVCG

30. 07. 2017. 19:55 >> 19:27
9

(NE)ADEKVATNE KAZNE

Slučajevi nesavjesnih ljekara da budu opomena

Presuda bjelopoljskim ljekarima nanovo je aktuelizovala pitanje adekvatnih sankcija za ljekare koji nesavjesno postupaju prilikom liječenja. Dok se u javnosti vodi polemika da li su izrečene kazne bile adekvatne, postavlja se pitanje da li se na toj presudi mogu temeljiti i naredne.

Nesavjesno postupanje tokom liječenja odnosi se na površnost, nemar, brzopletost, te svaki nesavjesni postupak pri obavljanju zdravstvene djelatnosti. Da je upravo takav tretman u Kliničkom centru imala Ivana Šoć, tvrdi njena porodioca.

Ivana je 2011. primljena sa virusom H1N1. Otpuštena je iz bolnice, a da nije izliječena, niti primila terapiju za tu bolest. Nakon 24 sata je preminula u svom domu na Cetinju.

"Imala je sve simptome svinjskog gripa - visoku temperaturu, grčeve, gušenje... Sa tim simptomima upućena je iz bolnice "Danilo I" na Cetinju u Urgentni centar gdje je upućena na Infektivnu kliniku. Ljekari su svo vrijeme tvrdili da ona nije njihov pacijent, da je ona psihički bolesnik, da ona te simptome umišlja", priča Ivanina sestra Ana Raičević.

Troje doktora optuženo je za nesavjesno liječenje. Od tada je prošlo šest godina, a presuda još nije donijeta.

"Ne moram da vam kažem šta to znači za porodicu. Svaki pretres je novo otvaranje rana i novo sahranjivanje moje sestre", kaže Ana.

Advokat porodice Šoć i bivši sudija, Duško Jovović, kaže da u našem sudskom sistemu nema dovoljno ovakvih slučajeva kako bi se stvorila praksa.

"Lično mislim da ovo što do sad imamo nije kvalitetna sudska praksa. Ovo su tek nekakvi početni znaci nečega, u kojem pravcu sud razmišlja. Na 10 predmeta se ne gradi sudska praksa, ona se gradi duže vremena i na malo većem broju predmeta", kaže Jovović.

On smatra da bi slučajevi na kojima gradimo sudsku praksu trebalo da budu opomena i nauk, ne samo za struku, već za cjelokupno društvo.

"Mjera sankcije za ovo djelo je efektivna, po mom mišljenju efektivna zatvorska kazna i makar zakonski minimum", kaže Jovović.

Minimalna zatvorska kazna za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom je dvije godine. Manje od toga osuđeni može dobiti isključivo zbog osobito olakšavajućih okolnosti.

"Koje su to osobito olakšavajuće okolnosti u tim slučajevima? Šta je to? Po meni, u takvim predmetima se to teško može naći", ocijenio je Jovović.

Pored svega što porodica Ivane Šoć prolazi već šest godina, nijesu izgubili vjeru u poštene i savjesne ljude u medicinskom i pravnom sistemu.

"Nijesu svi isti. Zaista, mi smo ovaj u našoj situaciji imali dodir i sa savjesnim ljekarima. Ima još uvjek takvih i oni trebaju da budu primjer svima ostalima, a ne ljekari koji nesavjesno, bahato postupaju. Ali srećom da imaju pojedinci da ne smijemo gubiti vjeru u sistem zbog nekih pojedinaca koji krše pravila i ne rade po zakonu", ističe Ivanina sestra Ana.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније