Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 08. 2017. 15:26 >> 21:34
7

EPCG, CGES i CEDIS

Bez problema u snabdijevanju strujom

Predstavnici energetskih subjekata, EPCG-a, CGES-a i CEDIS-a saopštili su na današnjem sastanku sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju električnom energijom na crnogorskom primorju.

Sekulić je danas sazvala koordinacioni sastanak sa predstavnicima elektro-energetskih subjekata u Crnoj Gori, povodom izjava vezanih za stabilnost sistema i napajanja crnogorskog primorja električnom energijom, kako bi dobila informacije o trenutnom stanju elektro-energetskog sistema na primorju.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da su predstavnici EPCG-a, CGES-a i CEDISa-a kazali da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača električne energije, koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane.

"Oni su kazali da su operativne ekipe 24 sata na terenu kako bi održali stabilnost mreže, s obzirom na njenu rekordnu opterećenost, kako zbog potrošnje, tako i zbog visokih temperatura, kao i da bi u najkraćem roku uklonili sve kvarove koji kao posljedica navedenih okolnosti mogu nastati", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, saopštio je da u Crnoj Gori u ovom trenutku boravi više od 190.000 turista, oko 11 odsto više nego lani u istom periodu.

Predstavnici energetskih subjekata kazali su da je i potrošnja električne energije za 12 odsto veća.

"Na nivou sektora dogovorena je stalna koordinacija i komunikacija, kako bi se preduprijedila i najmanja mogućnost da primorski dio države, u ovom najznačajnijem periodu, ima problema u snabdijevanju električnom energijom", kazali su iz Ministarstva.

Takođe, predstavnici EPCG-a, CGES-a i CEDISa-a su informisali ministarku ekonimije da se ulaganja u elektro-energetski sistem realizuju u kontinuitetu i da su prije početka turističke sezone, svjesni moguće povećane potrošnje, uložena značajna sredstva u poboljšanje elektro-energetske mreže na crnogorskom primorju.

Podsjeća se da je CGES nedavno u Kotoru završio izgradnju trafostanice, kao i rekonstrukciju dalekovoda Tivat-Budva ukupne vrijednosti oko 5,2 miliona, dok je CEDIS, na nivou distributivne mreže, u Ulcinju imao investiciju od 2 miliona eura.

Najznačajnije rješenje, kako su kazali, za stabilnost i rasterećenje postojeće elektro-energetske mreže biće trafostanica u Lastvi Grbaljskoj, čiji se završetak izgradnje očekuje sljedeće godine.

Podsjetimo, Direktor nacionalnog dispečerskog centra CGES-a, Branko Stojković, sinoć je saopštio da su preopterećeni dalekovodi kojim se električnom energijom sabdijeva crnogorsko primorje, te da su mogući nestanci struje.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније