Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

21. 08. 2017. 08:12 >> 08:22
6

EKIP TVRDI

Ne zaostajemo po brzini interneta

Brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, smatraju u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

"EKIP smatra da brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, već je u skladu sa trendovima na tržištu elektronskih komunikacija, tako da su korisnicima u Crnoj Gori na raspolaganju sve elektronske komunikacione usluge kao i u zemljama regiona i Evrope", kazao je Pobjedi izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Britanski cable.co.uk je nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab, nedavno objavio istraživanje prema kojem Crna Gora ima najsporiji internet od svih zemalja bivše Jugoslavije i nalazi se na 71. mjestu liste od 189 zemalja.

Grgurović tvrdi da operatori u Crnoj Gori, putem različitih tehnologija, korisnicima nude širok dijapazon paketa sa različitim brzinama pristupa internetu, od kojih su pojedine definisane kao brzi i ultra-brzi pristup internetu, a na korisnicima je da shodno svojim potrebama odluče koje će brzine pristupa internetu koristiti.

"Elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije. Zavisno od tehnologije putem koje se pruža usluga, operatori u Crnoj Gori nude različite brzine pristupa internet", rekao je Grgurović.

Korisnicima se putem ADSL-a nude maksimalne brzine do 20 megabita u sekundi (Mb/s), putem WiMAX-a do 20 Mb/s, a putem priključka sa optičkim vlaknima (FTTx) i kablovskih distributivnih sistema (KDSHFC) brzine pristupa internetu do 100 Mb/s.

Grgurović je podsjetio da je ADSL do skoro u Crnoj Gori bila najzastupljenija tehnologija za pristup internetu.

"Međutim zbog rastućih potreba korisnika i pojave mreža sa optičkim vlaknima i KDSHFC mreža, putem kojih se mogu ostvariti veće brzine pristupa internetu, broj korisnika ADSL priključaka iz godine u godinu opada", dodao je Grgurović.

On je naveo da internet servis provajderi u Crnoj Gori u svojim fiksnim mrežama, samostalno ili u okviru paketa vezanih usluga, nude različite internet pakete u kojima se brzine pristupa internetu kreću i do 100 Mb/s.

"Ovu brzinu pristupa internetu tokom prošle godine je u Crnoj Gori uveo Telemah, da bi tokom ove godine i M:tel i Crnogorski Telekom korisnicima ponudili internet pakete brzine 100 Mb/s. Brzina pristupa internetu od 100 Mb/s se prema Digitalnoj agendi za Evropu i Strategiji razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine smatra ultra brzim pristupom internet", poručio je Grgurović.

Posmatrajući stanje na tržištu Crne Gore u poslednjih nekoliko godina vidljivo jeda korisnici koriste sve veće brzine pristupa internetu.

Grgurović tvrdi i da tržište mobilnih usluga po nivou konkurencije, primijenjenim tehnologijama i savremenim mobilnim uslugama koje se pružaju, predstavlja jedan od najrazvijenijih segmenata tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su crnogorski operatori, u prošloj godini, u razvoj svojih mreža i primjenu novih tehnologija uložili oko 117 miliona EUR, što odgovara polovini ukupnog prihoda sektora elektronskih komunikacija.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma ocijenili su da su dostupni rezultati istraživanja, koje je sproveo M-lab, vrlo uopšteni.

"Ne znamo da li se odnose samo na fiksni ili i na fiksni i mobilni širokopojasni internet, te koliko je učešće pojedinog crnogorskog operatora u cjelokupnom uzorku. Ono što želimo istaći je da Crnogorski Telekom svojim korisnicima omogućava i svakodnevno bilježi višestruko veće brzine od navedenih", kazali su iz Crnogorskog Telekoma.

Iz kompanije su podsjetili i da prosječna brzina fiksnog širokopojasnog interneta zavisi od paketa koji korisnik ima, a ne samo od mogućnosti koje mu tehnologija nudi.

Predstavnici kompanije Telenor naveli su da i ta telekomunikaciona kompanija intenzivno investira u uvođenje najnaprednijih tehnologija, kako bi njihova mreža kvalitetom i pokrivenošću odgovorila zahtjevima korisnika.

"Tehnička mjerenja koja sprovodimo u Telenoru pokazuju da su brzine prenosa podataka korišćenjem mobilnog interneta u Crnoj Gori u rangu brzina koje se ostvaruju u mrežama zemalja u kojima naša kompanija posluje", tvrde predstavnici Telenora.

Prema njihovim riječima, kroz projekat modernizacije mreže, koji su započeli u aprilu, brzina interneta znatno je unaprijeđena u primorskom regionu.

"Do kraja oktobra mreža će biti modernizovana na cijeloj teritoriji Crne Gore. Istovremeno, Telenor radi i na širenju 4G signala, sa ciljem da do kraja godine 4G mreža bude dostupna svuda gdje postoji signal za mobilni telefon", kazali su iz Telenora.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније