Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 08. 2017. 14:56 >> 14:26
6

KOPRIVICA O VMŠ

"Vladina providna briga za studente"

"Bezlična Vlada premijera Markovića" ostaće možda jedino upamćena po tome kako je, nauštrb autonomije Univerziteta Crne Gore (UCG) i perspektiva visokog školstva, politikom čvrste ruke trenirala strogoću smjenjujući članove Upravnog odbora UCG i postavljajući nove, da bi tek nakon četvrtog glasanja "spasila" uništeno Berane opstankom Visoke medicinske škole (VMŠ) u tom gradu, kazao je profesor UCG Dragan Koprivica.

U reagovanju na odluku Upravnog odbora UCG da Visoka medicinska škola (VMŠ) ostane u Beranama, Koprivica kaže da je čitava šahovska farsa na visokom nivou, uz premještanje različitih figura, pokazala indolenciju univerzitetskih profesora, koji iz više razloga ne žele da se oglase i konfrontiraju s vlastima, a o suštinskim interesima UCG će, kako je kazao, valjda neki drugi put.

"A o progresivnoj studentskoj populaciji danas možemo samo evocirati sjećanja, tim prije što njeni današnji predstavnici vrlo vješto odrađuju naloge režima nauštrb napretka UCG, čime pokazuju da među njima rastu vješti budući političari", kaže Koprivica.

Profesor UCG tvrdi da i budući studenti iz Berana znaju da su kriterijumi na sjeveru svakako ispod onih u Podgorici, sa čime se, kaže, i lično uvjerio tokom jedne godine izvođenja nastave u tom gradu, gdje je, kako navodi, nemoguće zadržati iste kriterijume kao na validnim univerzitetskim jedinicama.

"Posebna priča u svemu ovom je klasična zamjena teza: studenti iz Berana, u želji za sticanjem najširih znanja, trebalo bi, u stvari, oštro da protestuju da im je neko zabranio da pređu u Podgoricu, velegrad s vrhunski opremljenim Kliničkim centrom i neuporedivo boljim uslovima. Umjesto toga, oni su se istrajno bunili da ne mrdnu iz Berana, da se upišu na program koji nije ni akreditovan, i pokazali da im je oportunizam bliža strana. A ako im se jednog dana sve diplome proglase za nevalidne, predlažem da se onda obrate premijeru, i pitaju ko je manipulisao beranskom omladinom u lokalno-političke svrhe pred predstojeće lokalne izbore", kaže Koprivica u reagovanju.

On smatra da, ako sjednicu Upravnog odbora, na kojoj je Vlada "konačno namakla" dovoljan broj glasova, demonstrativno napusti jedan broj članova, pa i rektor Univerziteta, a predsjednik Naučnog odbora ocijeni da je riječ o grotesknoj političkoj odluci koja urušava akademizam i Ustavom zagarantovanu autonomiju Univerziteta, onda je jasno da je na UCG zaživjela mučna atmosfera nesaglasja.

Profesor poručuje da od svega niko neće imati koristi, a kako ocjenjuje, ponajmanje izmanipulisani studenti iz Berana, koji, kako je kazao, studije na zabačenom i uništenom sjeveru doživljavaju kao moralnu pobjedu u korist struke i nauke. "Smiješno, da nije tužno i otužno".

"Posebna priča je što naš Univerzitet, uz sve napore, najblaže rečeno, i ne stoji baš visoko na ljestvici evropskih univerziteta, a čitava ova ujdurma prijeti da ga još više unazadi i kompromituje pred međunarodnim univerzitetskim institucijama. U Vladi, naravno, za sve to i ne haju, Pandorina kutija oko validnosti diploma iz Berana je otvorena, pa studenti treba da studiraju po sumnjivom procesu i programu, uz putujuće profesore, te sve jednog dana može dospjeti i na sud, uz proteste iste te izmanipulisane studentske populacije", navodi Koprivica.

On poručuje da je cilj svega da DPS, po osnovu lokal-patriotizma pokuša dobiti sljedeće lokalne izbore u Beranama.

"Da na račun opstanka škole pobere političke poene u tom gradu, koji je ta partija na državnom i lokalnom nivou već odavno unazadila. A Univerzitet Crne Gore u ovoj providnoj igri je tek klasična moneta za potkusurivanje", zaključuje Kprivica.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније