Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 08. 2017. 08:03 >> 08:01
2

ZA NOVE PROGRAME

Profesorima nadokande od 100 do 300 eura

Nastavnici i profesori, njih 150, koji su pisali kurikulume za osnovnu školu, među kojima je i prepisani program fizičkog vaspitanja, dobili su nadoknadu u iznosu od 100 do 300 eura, saznaje Pobjeda.

Ministarstvo prosvjete nije Pobjedi odgovorilo na pitanje o nadokanadama, ali im je nezvanično sagovornik iz tog resora ispričao da su iznosi honorara pojedinaca, koji su dobili zadatak da napišu školske programe zavisili od broja razreda za koje se kurikulumi rade, kao i broja časova.

“Nadoknade su iznosile od 100 do 300 eura. To je ukupan iznos, ne mjesečni. Dobijali su taj novac po završenom poslu, odnosno kada je Nacionalni savjet za obrazovanje usvojio programe. Neki su dobili samo po sto eura. Dok nijesu završili posao nijesu ni znali koliko će novca dobiti”, ispričao je Pobjedi sagovornik iz Ministarstva pobjede.

On je pojasnio da su stručnjaci iz obrazovanja radili 80 programa. Kaže da su kurikulumi ispisani na 10.000 strana zbog čega u Zavodu za školstvo, tvrdi, nije bilo moguće provjeriti da li je neko od njih plagirao nešto ili ne.

“Svako od njih je trebalo da ima profesionalno poštenje. Analiziraćemo i provjerićemo što se desilo. Nećemo dozvoliti da se zbog neodgovornog pojedinca uruši kredibilitet koji smo godinama sticali”, rekao je neimenovani sagovornik.

Nakon što su hrvatski stručnjaci iz obrazovanja optužili kolege iz Crne Gore da su od njih prepisali kurikulum iz fizičkog vaspitanja, u javnosti su se pojavile sumnje i da je isto urađeno za engleski jezik, istoriju i crnogorsko-srpsko, bosanski i hrvatski jezik. Sagovornik Pobjede demantuje te navode ocjenjujući da je “sve ovo pretjerano i da je riječ o harangi”.

“U tim programima se pominju neke univerzalne floskule, ali to nije prepisano. Za engleski, takođe, nema ništa sporno, jer se program pravi prema evropskom jezičkom portfoliu i to je univerzalno, ne može da bude razlika. Kada bismo analizirali sve obrazovne programme iz okruženja sigurno bi bar 30 odsto našli istovjetnih stvari”, kategoričan je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније