Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2013. 12:31 >> 12:30

NVO "4 LIFE"

Traže besplatan tretman zavisnika

NVO "4 life" uputila je inicijativu ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću, kojom traže da se kroz sistem obavezne socijalne zaštite obezbijedi besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije za zavisnike od droga.

 

"Kako bi i zavisnici od droga imali ravnopravan status, kao i svi ostali građani/ke Crne Gore, i imali neometan pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, upućujemo Vam Inicijativu da ovoj kategoriji lica, kroz sistem obavezne socijalne zaštite, obezbijedite besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije", navodi se u inicijativi izvršnog direktora te NVO Saše Mijovića

On smatra da je, kako problem bolesti zavisnosti od droga nije samo medicinski, već i socijalni, u cilju uspješnog izliječenja, neophodno, pored medicinskog tretmana sprovesti dugotrajan tretman rehabilitacije i resocijalizacije.

"Dodatnu konfuziju, pogotovo kod građana, stvara upravo upotreba termina 'liječenje' u kontekstu tretmana zavisnika od droga. U svim dokumentima koji tretiraju ovaj problem, navodi se da je 'liječenje' besplatno i da spada u obaveznu zdravstvenu zaštitu", navodi se u inicijativi.

Mijović navodi da je svjestan težine ekonomske situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Ali smo, takođe, isto tako veoma dobro upoznati i sa još težom finansijskom situacijom u kojoj se nalaze porodice čiji su članovi oboljeli od ove bolesti, i da je pitanje plaćanja rehabilitovanja i resocijalizovanja za najveći dio njih nepremostiva prepreka. Smatramo da je to, uz ostale, jedan od glavnih razloga malog broja onih koji se javljaju za pomoć u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci", rekao je Mijović.

On smatra da je najstrašnije što se usljed takve situacije porodice se osjećaju nemoćno i beznadežno, te odustaju od borbe i propadaju zajedno sa svojom djecom.  

"Smatramo da za omogućavanje besplatne rehabilitacije i resocijalizacije zavisnicima od droga nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva, izuzev onih koja se već na godišnjem nivou opredjeljuju za te namjene. Kao argument za ovu tvrdnju navodimo vam primjer kako je to riješeno u Hrvatskoj. Svakom zavisniku koji želi da krene u program odvikavanja od droga, država Hrvatska to omogućava besplatno. Dovoljno je samo se prijaviti u Centar za socijalnu skrb. Primjer Zajednice Susret govori kako je moguće sa približno isto sredstava sa kojima mi raspolažemo, obezbijediti tretman za 4 puta više zavisnika nego što sada ima u Centru na Kakarickoj gori", tvrdi Mijović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније