Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2017. 10:44 >> 10:36
8

CRNOGORSKI POKRET TRAŽI

Pokrenuti postupak protiv Amfilohija

Crnogorski pokret zahtijeva od nadležnih državnih organa, državnog tužilaštva Crne Gore, da pokrenu postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog, kako navode, izazivanja i podsticanja nacionalne i vjerske netrepeljivosti i mržnje.

"Ukoliko nas državni organi ne budu uvjerili da ne postoje građani prvog i drugog reda i da ne postoje građani koji su ekskulpirani od bilo koje krivične i prekršajne odgovornosti, Crnogorski pokret će pokrenuti privatnu inicijativu pred državnim organima za pokretanje postupka protiv građanina Rista Radovića zbog navedenih djela", navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Više je nego očigledno, ocjenjuju iz Crnogorskog pokreta da "građanin Risto Radović u koninuitetu i dužem vremenskom periodu krši zakone države Crne Gore".

"Izazivajući svojim javnim izjavama nacionalnu i vjersku netrepjeljivost i mržnju, devastira crnogorsko kulturno i sakralno nasljeđe, pokušava da od države Crne Gore načini prostor na kojem će prenijete nacionalne sukobe i netrepjeljivost između srpskog i hrvatskog naroda i na taj način involvira građane Crne Gore u sukobe koje se nas ne tiču. Samim negiranjem postojanja nacija i bez uvreda koje ih prate, krše se međunarodne povelje i deklaracije o ljudskim pravima, koje su sastavni dio nacionalnog zakonodavstva", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta poručuju da su javnosti odavno poznate sve uvrede izrečene na račun crnogorskog naroda, Crnogorske crkve, bošnjačkog naroda, islamske vjere i drugih nacija i konfesija.

"Država Crna Gora je u više navrata pokazala da nije spremna ni da sprovodi sopstvene odluke kada je u pitanju hajdučka i protivzakonita uzurpacija prostora na Rumiji, kao simboličkog mjesta tradicionalne vjerske harmonije i suživota, od strane eparhije SPC u Crnoj Gori i njenog mitropolita Rista Radovića, crkveno ime Amfilohije, niti je preduzela krivičnu odgovornost u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, po sopstvenim prijavama, odnosno prijavama državne inspekcije, zbog devastacije sakralnog nasljeđa i kulturnih dobara zaštićenih zakonom. Ukoliko se država rukovodi principom da bi pokretanje krivične i prekršajne odgovornosti prema građaninu Ristu Radoviću i nekim drugim licima izazvalo turbulencije u društvu, Crnogorski pokret smatra da upravo selektivna primjena zakona i izostanak principa svakog demokratskog društva da zakoni važi za sve, bez izuzetka, dovodi do daljeg nepoštovanja zakona i produbljivanja postojećih podjela i podsticanja antidržavne i anticrnogorske djelatnosti.

Iz Crnogorskog pokreta podsjećaju da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, 17. septembra, na služenju svete službe Božije u Cetinjskom manastiru, na praznik "proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog", između ostalog izjavio: "Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci... A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori".

To je kako navode samo posljednji u nizu javni iskaz mržnje i negiranja crnogorskog naroda i nacije.

"O ostalim krivičnim djelima izazivanja nacionalne i vjerske netrepjeljivosti i mržnje prema crnogorskom narodu i njegovim institucijama, pripadnicima islama koje naziva 'lažnim ljudima sa lažnom vjerom', Crnogorski pokret će sačiniti dokument koji će biti dio inicijative za pokretanje krivičnog postupka protiv građanina Rista Radovića", poručuju iz pokreta.

Crnogorski pokret poziva sve lojalne građane Crne Gore srpske nacionalnosti da se distanciraju "od ličnosti Rista Radovića, crkveno ime Amfilohije, jer osoba i Crkva na čijem je čelu koja šalje poruke mržnje i vrijeđa druge narode i religije, krši zakone države, ne mogu biti apostoli Hristove crkve, niti poruke koje se odašilju sa tih adresa mogu biti hrišćanske poruke".

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније