Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 10. 2017. 15:11 >> 14:41

HRA OČEKUJE

Istraga torture po evropskim standardima

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) načelno pozdravlja nove aktivnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi policijskog zlostavljanja ali očekuje da Vrhovni državni tužilac (VDT) obezbijedi da se u tim slučajevima sprovede istraga u skladu s evropskim standardima.

"NVO Akcija za ljudska prava (HRA) načelno pozdravlja nove aktivnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi policijskog zlostavljanja građana Branimira Vukčevića i Momčila Baranina u Zlatarskoj ulici, i torture nad Miloradom Martinovićem u ulici Jovana Tomaševića, poslije odluka Ustavnog suda (US) da u tim slučajevima nije sprovedena djelotvorna istraga i da je i tako prekršena zabrana mučenja", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO očekuju da Vrhovni državni tužilac (VDT) obezbijedi da se u tim slučajevima sprovede istraga u skladu s evropskim standardima, kako je kako navode Ustavni sud to od njega i zahtijevao u odluci u slučaju Vukčević.

"Ovo posebno imajući u vidu da nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) smatra da su u istrazi policijske torture u Zlatarskoj ulici već preduzeli 'sve zakonom dozvoljene mehanizime' pa su i predložili Ustavnom sudu da se ustavne žalbe HRA odbiju kao neosnovane. Imajući u vidu prethodni neuspjeh ODT, kao i stav da za taj neuspjeh nisu odgovorni, ne bi nas iznenadilo da aktivnosti koje sada preduzimaju isti ti ljudi nijesu dio ozbiljnog plana, već samo formalni odgovor na naredbe Ustavnog suda", saopšteno je iz te NVO.

Oni navode da se prvi rezultati od ODT očekuju krajem oktobra, kada ističe tromjesečni rok za izvršavanje odluke Ustavnog suda u predmetu Vukčević - Zlatarska ulica.

"Odluka u slučaju Milorada Martinovića, koja je donijeta 25. jula ove godine, još uvijek nije objavljena u Službenom listu. Rokovi za izvršavanje odluka Ustavnog suda počinju da teku od objavljivanja, pa očekujemo i da odluka u slučaju Martinović ubrzo bude objavljena", navodi se u saopštenju.

Istrage ovih slučajeva policijske torture, kako ističu, bile su dobra prilika za državno tužilaštvo da pokaže da nije "ista ruka" s izvršnom vlasti i da je spremno da procesuira sve koji su odgovorni za krivična djela, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze.

"Međutim, iako je državno tužilaštvo, poslije znatnog i dugotrajnog pritiska javnosti, optužilo dvojicu navodnih izvršilaca torture nad Martinovićem, koji su se sami prijavili, i komandanta SAJ za prikrivanje drugih izvršilaca, za slučajeve policijske torture na podgoričkim ulicama 14. i 24. oktobra 2015. su očigledno odgovorni mnogi drugi", ističu iz NVO Akcija za ljudska prava.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније