Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

18. 10. 2017. 11:28 >> 11:03
37

MIHAILO PORUČIO

"Amfilohije otima pod zaštitom države"

Mitropolit SPC Amfilohije, Crnogorsku pravoslavnu crkvu naziva nevladinom organizacijom, da bi je tako razlikovao od svoje svetosavske, kao nesumnjivo vladine, kazao je mitropolit CPC Mihailo. „U protivnom, ne bi mu vlasti bile s ruke, dok otima crkvenu imovinu i služi u našim crkvama pod zaštitom državne sile”, poručio je Mihailo. Da je pravde, kaže poglavar CPC, Amfilohija bi završio na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina na koje je podstrekavao.

Mitropolit Mihailo je reagovao na Amfilohijevu nedavnu izjavu kada je, između ostalog, kazao “da ne može da prikrije tugu što je Crna Gora priznala državu Kosovo“.

„Poredio se i sa papom. Veli, papa se bavi svjetskim političkim i moralnim pitanjima, pa se upitao, koja je razlika između, kako je kazao, Amfilohija i pape, držeći to vrlo neprimjereno poređenje,za njega primjerenim.Pa je posljedično zaključio, da i on ima pravo da se bavi političkim pitanjima. Naravno, samo u Crnoj Gori, jer u Srbiji niti mu pada na pamet, niti može niti smije. Na kraju je Crnogorsku crkvu nazvao nevladinom organizacijom, a njene vjerujuće marksistima“, navodi Mihailo u reagovanju.

Mitropolit CPC, kaže da je Amfilohije utvrdio svoj i politički i religijski položaj.

„Veli, da mu se plače za Kosovom, a s osmijehom je podstrekavao i huškao svetosavske dobrovoljce da ruše, pljačkaju i pale Bosnu, dubrovačku regiju i Kosovo. I nije mu se plakalo nad zlehudom sudbinom proćeranih hiljada Dubrovčana i desetina hiljada Bosanaca i Kosovara čije jekuće i imanja popalila i opljačkala njegova pastva. Da je pravde, završio bi na optuženičkoj klupi umjesto nekih od njih, koji zbog ratnih zločina na koje ih je on podstrekavao, čame po evropskim zatvorima“, naveo je mitropolit Mihailo.

Za Amfilohija kaže da se drži ravnim papi, i ponaša se „kao srednjovjekovni feudalac koji ne opravdava sopstvene postupke”.

„Poređuje se s neuporedivim i dalekim rimskim papom, a kod kuće snishodljivo ljubi ruke zločincima i haškim osuđenicima, javno ih sokoleći i ispovijedajući i dajući im oprost grjehova. Razumljivo, jer svetosavski nauk ne počiva na Novom zavjetu Svetoga pisma nego na starozavjetnome zakonu mržnje i osvete”, ističe Mihailo.

Podsjeća da Amfilohije CPC naziva nevladinom organizacijom.

„Što se marksista tiče, i bivši i sadašnji, svi su s njim i kod njega. On ih ispovijeda i njihovu đecu vjenčava i krštava”, zaključio je Mihailo u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније