Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

28. 10. 2017. 14:41 >> 14:15

OBILJEŽEN DAN OPŠTINE

"Velika odgovornost vlasti u Novom"

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Herceg Novi, obilježen je Dan oslobođenja tog grada, 28. oktobar.

"Opština Herceg Novi ovaj dan slavi sjećajući se rodoljuba i časne borbe koja je dovela do oslobođenja grada od fašističkog okupatora 28. oktobra 1944. godine. Dan oslobođenja je praznik našeg grada, jer je on simbol osvajanja slobode u najširem smislu", kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je rekao da su lokalna uprava i njeni zaposleni prvi kontakt sa građaninom, njegovim zahtjevima i potrebama pa je zato i njena velika odgovornost u zaštiti prava i sloboda svakog građanina Herceg Novog.

"Prilikom preuzimanja vlasti prije nešto više od četiri mjeseca zatekli smo veoma loše stanje, koje se ogledalo u neusvojenom bužetu, višku zaposlenih, kritičnom stanju izvođenja radova na kanalizacionom kolektoru i problemima sa projektom led rasvjete. Uhvatili smo se u koštac sa problemima i izazovima, u svim sektorima", istako je Katić, dodajući da rješavanje svih ovih problema dodatno otežava sve izraženija centralizacija, prenosi Radio Jadran.

Ipak, kako je naglasio, za kratko vrijeme lokalna vlast uspjela je da smanji dugovanja i da redovno izmiruje tekuće obaveze.

"Posvetili smo se projektima koje naši prethodnici nijesu doveli do kraja, prije svega završetku izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Posvećeni smo zadatku koji smo pred sebe stavili – da radovi na izgradnju primarnog kanalizacionog kolektora budu završeni do kraja 2017, kada se i očekuje priključenje svih dijelova opštine koji već imaju izgrađenu sekundarnu kanalizacionu mrežu", naglasio je Katić.

Osvrnuo se i na nezapamćene požare na poluostrvu Luštica, pograničnom dijelu prema Hrvatskoj, na Orjenu i drugim lokacijama, kada su uspjeli da spasu ljude i sačuvaju objekte. Formirana je Komisija za procjenu posljedica po floru i faunu opožarenog područja.

"I turistička sezona je dala brojne reuzultate, sa 17 odsto više gostiju nego lani do 1. septembra, a Gradska luka je imala rekordnih 1700 plovila, ili 25 odsto više", kazao je Katić.

Govoreći o jasno određenim prioritetima razvoja on je izdvojio upravo završeni Nacrt Prostorno urbanističkog plana. Pokrenuta je izrada Strategije razvoja grada, kao krovni dokument koji je osnov za dalji razvoj u svim oblastima. U završnoj fazi je i Studija zaštite Orjena.

"U cilju razvoja grada podršku smo dali velikim turističkim projektima PortoNovi, Lazure, Žager. Imamo uvjeravanja od svih ovih investitora da će tokom sledeće godine otvoriti ove turističke komplekse. Razgovaramo sa zainteresovanim investitorima, maksimalno otvoreni za saradnju i nastojimo da stvorimo povoljnu investicionu klimu", obećao je Katić.

On je najavio ulaganja na poluostrvu Luštica u osnovnu infrastrukturu za što je u toku izradua projektne dokumentacije. Do kraja ove i u narednoj godini Opština će raditi na uređenju Šetališta Pet Danica, lokaciji nove autobuske stanice – za koju je prioritet da bude završena tokom 2018. U planu su projekti nadzemne i podzemne garaže, uređenje lokalne putne mreže, konačna valorizacija Kuće Iva Andrića, do naredne turističke sezone.

On je saopštio da lokalna vlast želi da u što skorijem periodu formira Televiziju Herceg Novi, te da su u tom pravcu stigli negdje na pola puta.

"Imajući u vidu da su našoj Opštini potrebni i krupni, milionski projekti, koji su od strateškog značaja, a nije ih moguće finansirati sopstvenim sredstvima, kandidovali smo 14 projekata za kapitalni Budžet države, među kojima: sanacija tvrđave Kanli Kula, izgradnja osnovne škole u Igalu, sanitarne deponije Duboki do, Dnevnog centra, asfaltiranje kompletne magistrale od Sutorine do Kamenara, izgradnja trotoara duž Jadranske magistrale, sanacija puta Kruševice-Vrbanj", kazao je Katić.

Vujanović: Da se ambiciozni planovi ostvare

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, poželio je da se ostvare svi planovi rukovodstva Opštine Herceg Novi, na dobro svih građana najveće opštine u Boki kotorskoj.

Predsjednik države, saopšteno je iz njegovog kabineta, iskazao je zadovoljstvo time što je, kako je predsjednik Opštine Stevan Katić rekao, turistička sezona u Herceg Novom bila sjajna, te da je u svim parametrima pokazala bolji rezultat.

"Mislim kroz ono što se radi u oblasti turizma da će i naredna biti bolja. Želim da se realizuju ovi vrlo ambiciozni planovi koje je predsjednik Opštine saopštio. Da se realizuju na dobro svih građana Herceg Novog i uz jednu očiglednu ambiciju koju je predsjednik saopštio da jednim dobrim radom svih se ostvari ono što je interes Herceg Novog", kazao je Vujanović.

On je istakao da su resursi Herceg Novog, zaista, ogromni.

"Šanse za razvoj velike i vidim da ono što je ambicija se realno postavljaju. U tom smislu me raduje da se planira ono što je boljitak svih građana i ja želim da se one ostvare", naveo je Vujanović.

Oktobarska nagrada Nikoli Deretiću

Oktobarska nagrada Herceg Novog uručena je Nikoli Ninu Deretiću iz bijelske Vale, koji je kao dobrovoljni davalac preko 150 puta dao ovu dragocjenu tečnost za pomoć i spas drugim ljudima. Deretić je zahvalio na priznanju i poručio da je sretan što je toliko puta dao krv.

(Izvor: Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније